Vaccinul AstraZeneca este ”sigur și eficient”, a stabilit Agenția Europeană a Medicamentului

Vaccinul AstraZeneca este ”sigur și eficient”, a stabilit Agenția Europeană a Medicamentului
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a ajuns la concluzia că beneficiile vaccinului AstraZeneca-Oxford sunt mai mari decât riscurile, însă continuă să studieze legătura între vaccin şi formarea unor cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu acest set. La rândul lor, Comitetul de coordonare a vaccinării şi Ministerul Sănătăţii din România au transmis că încurajează toate persoanele să raporteze orice reacţie adversă sau orice simptom neobişnuit apărut în urma administrării oricărui vaccin.

Mai multe state membre ale Uniunii Europene, inclusiv Germania, Italia şi Franţa, suspendaseră, din precauţie, utilizarea vaccinului laboratorului suedezo-britanic AstraZeneca, în urma semnalării unor posibile efecte secundare, şi anume a unor probleme în coagularea sângelui şi formarea unor cheaguri de sânge (tromboză), scrie news.ro.

EMA apreciază că vaccinul este ”sigur şi eficient”, însă anunţă că este esenţial să ”continue să urmărească” potenţiale efecte secundare ale vaccinului.

Directoarea executivă a EMA, Emer Cook, anunţa, cu toate acestea, că rămâne ”ferm convinsă” că beneficiile sunt mai importante decât riscurile folosirii vaccinului împotriva COVID-19 AstraZeneca-Oxford.

Concret, EMA a anunţat că vaccinul AstraZeneca ”nu este asociat” unui risc mai mare de formare a unor cheaguri de sânge. Prin această decizie, organismul european se alătură Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care şi-a reiterat, joi, îndemnul la o continuare a folosirii vaccinului AstraZeneca.

În urma anunțului făcut de EMA, Italia, Franța, Spania, Germania, precum și alte țări din Uniunea Europeană au decis să reia urgent imunizarea populaţiei împotriva coronavirusului cu vaccinul AstraZeneca.

În România, un singur lot de vaccin AstraZeneca a fost retras provizoriu de la utilizare, pe 11 martie. Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 urmează să ia astăzi o decizie în privința acestui lot.

Citit 1526 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.