Cum se distribuie dozele de vaccin în județele ţării. O campanie de imunizare în nuanțe de gri

Cum se distribuie dozele de vaccin în județele ţării. O campanie de imunizare în nuanțe de gri
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Declarația recentă a primarului municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, referitoare la faptul că, în ciuda înscrierii a "aproape 18.000 de gălățeni pe liste în așteptarea vaccinului anti-COVID, (…) distribuirea dozelor pe județe se face în bătaie de joc", completată cu afirmația că "în fiecare zi, în medie, în municipiul Galați se vaccinează doar câteva zeci de persoane, deși capacitatea de vaccinare este de peste 2.000", trebuie privită într-un context mai larg.

Într-adevăr, datele oficiale ale platformei de vaccinare arată că miercuri, 24 martie 2021, erau înscriși pe listele din județul nostru 18.703 gălăţeni în așteptarea administrării dozelor de imunizare anti-SARS-CoV-2. Pe de altă parte, până marți, 23 martie, 34.500 de gălățeni primiseră măcar o doză din cele trei vaccinuri anti-Covid aprobate și disponibile în prezent în țara noastră, dintre care aproape 15.000 inclusiv pe cea de rapel. În aceeași zi, un număr de 634 de gălățeni au fost vaccinați în municipiul reședință de județ, iar alți 379 în alte centre deschise la Tecuci, Târgu-Bujor, Berești, Corod și Ivești. Trăgând linie peste campania de vaccinare de la nivel județean, demarată la începutul anului, trebuie spus că au fost administrate până în prezent aproape 50.000 de doze.

Dacă este mult sau puțin încearcă să ne lămurească Teodora Diaconița, purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului: "Dozele de vaccin se distribuie în funcție de incidența de infectare a fiecărui județ. Cum Galațiul, până de curând, s-a aflat în zona verde a acestui indicator (cu o rată de infectare de sub 1,5/1.000 locuitori - n.n.), județul nostru a primit tranșele corespunzătoare de vaccin. Pe de altă parte, numeroși gălățeni s-au vaccinat în alte județe, unde au fost locuri disponibile. Este adevărat că peste 18.000 de persoane se află pe listele de așteptare și în zilele următoare va începe programarea acestora".

Revenind la numărul persoanelor aflate pe listele de așteptare în alte județe, cu o incidență superioară a infectărilor cu SARS-CoV-2 din ultimele 14 zile, nu putem să nu observăm că în așteptarea programării sunt aproape 26.000 de oameni la Constanța, la Brașov - peste 31.000, la Cluj - peste 64.000, ce să mai vorbim de București, unde peste 181.000 de persoane sunt în căutarea mult-doritei imunizări.

Altfel, privind numărul persoanelor vaccinate din alte județe, lucrurile nu mai sunt la fel de limpezi. Date culese recent din presa locală, acolo unde au fost disponibile, arată că în județe limitrofe, precum Brăila sau Vrancea, ce-i drept cu o populație sub cea a Galațiului, numărul total al persoanelor imunizate împotriva noului coronavirus este undeva în jur de 25.000. La Constanța, însă, numărul total al celor vaccinați se apropie de 73.000, iar la Iași, județ și în prezent cu o rată de infectare inferioară Galațiului, peste 80.000. Întâmplător sau nu, cele două județe sunt și centre regionale de distribuție a dozelor de vaccin. De aici se naște o întrebare logică, nicidecum o concluzie: cine împarte parte își face?

Citit 4036 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Aprilie 2021 00:27

4 comentarii

 • postat de un observator
  Joi, 25 Martie 2021 14:56
  193.230.156.***
  Am ajuns la vopseaua rosie si tot de invartim in jurul cozii. Nu tu vaccinuri suficiente, nu tu distantare sociala, (vezi Transurb, magazine sau ce o mai fi) , nu tu purtatul corect al mastilor de protectie, apoi stramoseasca filosofie de doi bani cu privire la cauzele pandemiei, etc, etc, etc. Orasul Rosu, asta este. Punct si de la capat.
  0
  2
  Raportează
 • postat de dragos
  Joi, 25 Martie 2021 11:40
  5.2.209.***
  mesajul lui pucheanu este evident mincinos! nu sunt cateva zeci de galateni vaccinati zilnic! si dupa ce analizam situatia vedem ca nu sunt nici mari diferente intre alocarile de vaccinuri.
  0
  2
  Raportează
 • postat de hahaha
  Joi, 25 Martie 2021 10:32
  194.105.20.***
  Traim in romanica si asta ne consuma tot timpul disponibil !
  8
  6
  Raportează
 • postat de Sandu
  Joi, 25 Martie 2021 08:05
  89.39.71.***
  Intrebarea aceasta este logica si eu am rationat la fel in comentariul de ieri cu mentiunea ca noi galatenii suntem tratati diferit de altii,si idemnam politicienii si cetatenii sa facem presiuni pe cei care distribuie vaccinul.De ce centrul regional la Constanta si nu si la Galati pentru zona de sud a Moldovei.Orasul nostru are aceleas acceias posibilitati medicale si ma refer la invatamant superior.Ca institutii de interes regional Galatiul a pierdut foarte mult indauna altora .Este timpul ca politicienii locali care sunt in Parlament sau Guvern sa faca ceva pentru recuperarea lor.
  0
  17
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.