Exclusiv VL - Vaccinat la oraş sau în satul tău codaş. Cum stau comunele gălăţene la imunizarea anti-COVID-19
Foto: covid19.geo-spatial.org

Exclusiv VL - Vaccinat la oraş sau în satul tău codaş. Cum stau comunele gălăţene la imunizarea anti-COVID-19
Doar municipiul Galați și comuna Vânători apar cu verde, ceea ce înseamnă că au peste 20 la sută din locuitori vaccinați
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

La mai bine de cinci luni de când a început campania de vaccinare împotriva COVID-19, un sfert din localitățile gălățene nu au nici măcar 5 la sută din populație imunizată. 15 comune din județul Galați (dintr-un total de 61) apar astfel cu roșu pe o hartă interactivă publicată de covid19.geo-spatial.org. Totuși, în ciuda situației parcă fără speranță, în spatele graficelor și al cifrelor realitatea este cu mult mai nuanțată.

Harta interactivă plasează Galațiul în rândul județelor unde există numeroase localități cu un procent mic de populație vaccinată contra COVID-19. Astfel, de la nord și până în sud, pe toată partea estică a țării predomină culoarea roșie, în contrast cu verdele și cu galbenul care colorează harta în partea de vest a României.

Practic, doar orașele Galați, Tecuci, Târgu Bujor, Berești și zece comune gălățene apar pe hartă cu un procent din populație vaccinată de peste 10 la sută (culorile verde și galben). Pe primul loc în top se află municipiul Galați, cu aproape 23 la sută din populație vaccinată (69.850 de persoane). Pe locul secund găsim comuna Vânători, cu aproximativ o cincime din populație imunizată prin vaccinare (1.347 de persoane). Locul al treilea este ocupat de Șendreni, unde 17,74 la sută din populație s-a vaccinat împotriva COVID-19, iar clasamentul este continuat de Suceveni (17,2 la sută), Tecuci (15,03 la sută), Tulucești (14,55 la sută), Oancea (13,77 la sută), Târgu Bujor (13,75 la sută), Berești (11,22 la sută) și Cavadinești (11,18 la sută).

Unde s-a vaccinat cel mai puțin

Cele mai multe comune au un procent al populației vaccinate cuprins între 5 și 10 la sută. De cealaltă parte a clasamentului, comunele codașe la capitolul vaccinare sunt: Berești-Meria, Rădești, Jorăști, Bălășești, Drăgușeni, Smulți, Corni, Matca, Ghidigeni, Brăhășești, Buciumeni, Poiana, Movileni, Umbrărești și Grivița.

Cele mai puține persoane vaccinate sunt la Smulți (56 din 1.381 de locuitori), Jorăști (61 din 1.786), Rădești (70 din 1.456 de locuitori) și Poiana (71 din 1.712 locuitori). În ceea ce privește procentul populației vaccinate, cel mai rău stau comunele Brăhășești, cu numai 1,57 la sută persoane vaccinate (156 din aproape 10.000 de locuitori), și Drăgușeni, cu 2,5 la sută din populație vaccinată (142 din 5.688 de locuitori).

Totuși, statisticile arată doar o parte din realitatea tristă cu care se confruntă aceste comunități. Mircea Dumitru este primar în Brăhășești. Edilul spune că, de fapt, populația comunei nu mai numără de ani buni 10.000 de persoane, așa cum arată încă statisticile oficiale. Prin urmare, și rata reală a vaccinării se modifică substanțial. ”Pe hârtie, avem aproape 10.000 de locuitori, dar, în realitate, în jur de jumătate dintre ei sunt plecați, pe termen lung, în alte zone ale țării sau în străinătate. Din păcate, au plecat mai ales tinerii. În privința vaccinării, a venit într-o zi o echipă mobilă care a vaccinat în jur de 35 de locuitori. Alții s-au vaccinat în alte centre din județ”, a explicat Mircea Dumitru.

”Oamenii nu vor să se vaccineze”

Și primarul din Drăgușeni spune că interesul oamenilor din comună pentru vaccinare este aproape inexistent. ”Eu m-am vaccinat, iar din angajații de la primărie mai bine de 90 la sută sunt și ei imunizați. Însă oamenii nu vor să se vaccineze. Eu pot face o solicitare la Direcția de Sănătate Publică Galați (pentru trimiterea unui echipaj mobil de vaccinare – n.red.), dar pentru asta trebuie să am solicitări din partea populației. Iar solicitările lipsesc, din păcate”, spune primarul Dumitru Vintilă.

Și din Drăgușeni, comună care numără șapte sate, sute de tineri sunt plecați la muncă peste granițe. Totuși, comunitatea nu este una excesiv de îmbătrânită, iar dovadă stă numărul copiilor înscriși la grădiniță sau la școală, aproape 800 (din 5.600 de locuitori). Aici, cel mai apropiat centru de vaccinare este cel din Cudalbi, aflat la o distanță de aproximativ zece kilometri de satul Drăgușeni.

În ciuda scăderii numărului cazurilor nou diagnosticate de COVID-19, epidemiologii avertizează că, în lipsa vaccinării, epidemia s-ar putea face din nou simțită, la toamnă, fenomen pe care îl numesc valul al IV-lea al pandemiei. Pentru ca vaccinul să funcționeze pe deplin, trebuie ca cel puțin 70 la sută din populație să fie imunizată, în vederea atingerii imunității de grup. Datele de mai sus ne arată însă cât de departe ne aflăm de această țintă.

Citit 3629 ori Ultima modificare Vineri, 04 Iunie 2021 17:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.