Exclusiv VL - Vaccinat la oraş sau în satul tău codaş. Cum stau comunele gălăţene la imunizarea anti-COVID-19
Foto: covid19.geo-spatial.org

Exclusiv VL - Vaccinat la oraş sau în satul tău codaş. Cum stau comunele gălăţene la imunizarea anti-COVID-19
Doar municipiul Galați și comuna Vânători apar cu verde, ceea ce înseamnă că au peste 20 la sută din locuitori vaccinați
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

La mai bine de cinci luni de când a început campania de vaccinare împotriva COVID-19, un sfert din localitățile gălățene nu au nici măcar 5 la sută din populație imunizată. 15 comune din județul Galați (dintr-un total de 61) apar astfel cu roșu pe o hartă interactivă publicată de covid19.geo-spatial.org. Totuși, în ciuda situației parcă fără speranță, în spatele graficelor și al cifrelor realitatea este cu mult mai nuanțată.

Harta interactivă plasează Galațiul în rândul județelor unde există numeroase localități cu un procent mic de populație vaccinată contra COVID-19. Astfel, de la nord și până în sud, pe toată partea estică a țării predomină culoarea roșie, în contrast cu verdele și cu galbenul care colorează harta în partea de vest a României.
Practic, doar orașele Galați, Tecuci, Târgu Bujor, Berești și zece comune gălățene apar pe hartă cu un procent din populație vaccinată de peste 10 la sută (culorile verde și galben). Pe primul loc în top se află municipiul Galați, cu aproape 23 la sută din populație vaccinată (69.850 de persoane). Pe locul secund găsim comuna Vânători, cu aproximativ o cincime din populație imunizată prin vaccinare (1.347 de persoane). Locul al treilea este ocupat de Șendreni, unde 17,74 la sută din populație s-a vaccinat împotriva COVID-19, iar clasamentul este continuat de Suceveni (17,2 la sută), Tecuci (15,03 la sută), Tulucești (14,55 la sută), Oancea (13,77 la sută), Târgu Bujor (13,75 la sută), Berești (11,22 la sută) și Cavadinești (11,18 la sută).

Unde s-a vaccinat cel mai puțin

Cele mai multe comune au un procent al populației vaccinate cuprins între 5 și 10 la sută. De cealaltă parte a clasamentului, comunele codașe la capitolul vaccinare sunt: Berești-Meria, Rădești, Jorăști, Bălășești, Drăgușeni, Smulți, Corni, Matca, Ghidigeni, Brăhășești, Buciumeni, Poiana, Movileni, Umbrărești și Grivița.
Cele mai puține persoane vaccinate sunt la Smulți (56 din 1.381 de locuitori), Jorăști (61 din 1.786), Rădești (70 din 1.456 de locuitori) și Poiana (71 din 1.712 locuitori). În ceea ce privește procentul populației vaccinate, cel mai rău stau comunele Brăhășești, cu numai 1,57 la sută persoane vaccinate (156 din aproape 10.000 de locuitori), și Drăgușeni, cu 2,5 la sută din populație vaccinată (142 din 5.688 de locuitori).
Totuși, statisticile arată doar o parte din realitatea tristă cu care se confruntă aceste comunități. Mircea Dumitru este primar în Brăhășești. Edilul spune că, de fapt, populația comunei nu mai numără de ani buni 10.000 de persoane, așa cum arată încă statisticile oficiale. Prin urmare, și rata reală a vaccinării se modifică substanțial. ”Pe hârtie, avem aproape 10.000 de locuitori, dar, în realitate, în jur de jumătate dintre ei sunt plecați, pe termen lung, în alte zone ale țării sau în străinătate. Din păcate, au plecat mai ales tinerii. În privința vaccinării, a venit într-o zi o echipă mobilă care a vaccinat în jur de 35 de locuitori. Alții s-au vaccinat în alte centre din județ”, a explicat Mircea Dumitru.

”Oamenii nu vor să se vaccineze”

Și primarul din Drăgușeni spune că interesul oamenilor din comună pentru vaccinare este aproape inexistent. ”Eu m-am vaccinat, iar din angajații de la primărie mai bine de 90 la sută sunt și ei imunizați. Însă oamenii nu vor să se vaccineze. Eu pot face o solicitare la Direcția de Sănătate Publică Galați (pentru trimiterea unui echipaj mobil de vaccinare – n.red.), dar pentru asta trebuie să am solicitări din partea populației. Iar solicitările lipsesc, din păcate”, spune primarul Dumitru Vintilă.
Și din Drăgușeni, comună care numără șapte sate, sute de tineri sunt plecați la muncă peste granițe. Totuși, comunitatea nu este una excesiv de îmbătrânită, iar dovadă stă numărul copiilor înscriși la grădiniță sau la școală, aproape 800 (din 5.600 de locuitori). Aici, cel mai apropiat centru de vaccinare este cel din Cudalbi, aflat la o distanță de aproximativ zece kilometri de satul Drăgușeni.
În ciuda scăderii numărului cazurilor nou diagnosticate de COVID-19, epidemiologii avertizează că, în lipsa vaccinării, epidemia s-ar putea face din nou simțită, la toamnă, fenomen pe care îl numesc valul al IV-lea al pandemiei. Pentru ca vaccinul să funcționeze pe deplin, trebuie ca cel puțin 70 la sută din populație să fie imunizată, în vederea atingerii imunității de grup. Datele de mai sus ne arată însă cât de departe ne aflăm de această țintă.

Citit 3106 ori Ultima modificare Vineri, 04 Iunie 2021 17:52

6 comentarii

 • postat de ss
  Vineri, 04 Iunie 2021 11:27
  5.13.240.***
  Astfel se dovedeste ca saracia cu duhul e direct proportioanala cu antivaccinarea, nu reprezinta o surpriza, daca incercau cu un kg de faina si un litru de ulei aveau mare succes, asa ca in campania electorala!
  19
  3
  Raportează
 • postat de florin
  Vineri, 04 Iunie 2021 09:11
  86.124.201.***
  Conducerea acestei tari administreaza aceasta problema ca un om beat!Nu pare nimic planificat!S-a renuntat la restrictii peste noapte!Astazi este grav miine este ok!Cum sa se mai vaccineze omul cind semnalul dat de autoritati este ca s-a terminat pandemia?Si cind au fost credibili?In saptamina trei a lunii Mai cind apareau asa zisii cioclii apocaliptici la tv si anuntau valul 4 sau in saptamina patru a lunii Mai cind deodata presedintele a anuntat incheierea pandemiei prin mesajul transmis?Eu unul m-am vaccinat nu sunt anti !Dar mesajele transmise au dus la aceste rezultate negative!
  12
  14
  Raportează
 • postat de George
  Vineri, 04 Iunie 2021 09:09
  89.136.76.***
  Lucia dos Santos si Gabi sunteti idioti sau idiot mai bine zis ACELASI POSTAC IDIOT CU CONTURI FAKE
  15
  14
  Raportează
 • postat de galatean
  Vineri, 04 Iunie 2021 07:56
  78.96.59.***
  De ce nu s-a facut o harta asemanatoare si cu numarul de bolnavi de covid. La Galati nimic nu se poate. Prin alte parti, cum ar fi la Iasi, se poate. Acolo prefectura e mai harnica si raporteaza zilnic numarul de bolnavi cu covid in fiecare zi. La noi pana si raportarile zilnice pe judet sunt aiuristice. In presa centrala scrie in dreptul jud.Galati zero infectati, iar in V.L. prefectura raporteaza unul sau doi noi infectati. Cine ne minte si de ce ?
  12
  9
  Raportează
 • postat de Lucia dos Santos
  Vineri, 04 Iunie 2021 03:31
  77.111.247.***
  Fara distantare, fara botnita, fara sechestrare...FARA VACCINARE (!!!)...in ultima luna de zile a disparut "pandemia ucigasa" ca prin miracol!!!
  "Experti"..."specialisti"..."situatii de urgenta"...unde sunt toate astea?!!!
  Nu mai exista "intubati" si "ventilati" la ATI...nu mai exista niciun caz nou de "infectat", la toate televiziunile nu mai vorbeste nimeni decat despre plaje exotice...Zanzibar...Madagascar...Egipt...Dubai...cluburi de noapte, mega-festivaluri, nunti cu mii de persoane, competitii sportive pe stadioane, campionate mondiale, olimpiade...!!!
  40
  38
  Raportează
 • postat de Gabi
  Vineri, 04 Iunie 2021 00:52
  77.81.24.***
  Nici nu a vrut și nici nu s-a vaccinat nimeni.
  Cifrele astea cu ăia vaccinați sunt întoarse din pix exact așa cum au fost întoarse și cifrele cu morții chipurile de COVID ca să îngrozească omenirea.
  Singurii morți în număr mai mare decât în alți ani au fost cei care au murit din cauză că nu au fost primiți în spitalele închise, pe motiv de covid chipurile, ca să beneficieze de tratamentul pentru bolile cronice de care sufereau.
  38
  45
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.