Locuitorii din Vânători au donat sânge chiar la ei în comună
Foto: Remus Basalic

Locuitorii din Vânători au donat sânge chiar la ei în comună
Față de perioada de dinaintea pandemiei, numărul donatorilor de sânge s-a redus la aproape jumătate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O acțiune întreprinsă de Centrul Regional de Transfuzie Sangvină (CRTS) Galați, în parteneriat cu Consiliul Județean Galați, a debutat ieri, în comuna Vânători. Pentru că numărul zilnic al donatorilor de sânge a scăzut în ultimele luni, cererile venite din partea spitalelor nu mai puteau fi acoperite. Prin caravana donării de sânge, specialiștii CRTS Galați speră că vor reuși să treacă peste această criză.

În mod normal, gălățenii care vor să doneze sânge trebuie să meargă la sediul CRTS Galați. Mulți oameni din mediul rural, în special salariați, spun că ar vrea să doneze, dar că programul nu le permite acest lucru. Prin noua acțiune demarată ieri, o echipă mobilă a CRTS Galați, dotată cu toate echipamentele și materialele sanitare necesare, merge în localitățile gălățene pentru a veni astfel în sprijinul potențialilor donatori.

"Primim solicitări de a trimite sânge și la spitalele din județele limitrofe Galațiului, nu doar la unitățile medicale din Galați. Cererea de sânge e foarte mare, probabil pentru că sunt persoane care nu și-au rezolvat problemele de sănătate în anul anterior și caută acum să le rezolve. Acțiunea de astăzi (joi - n.red.) este o premieră pentru județul Galați", a precizat Camelia Stoichicescu, directoarea CRTS Galați.

În mod normal, Galațiul avea zilnic 60-70 de donatori de sânge, ceea ce însemna un număr satisfăcător. Acum, s-a ajuns însă la doar 30-40 de donatori pe zi. Victimele accidentelor, bolnavii care au nevoie de operații și cei pentru care sunt necesare transfuziile de sânge sunt doar câteva dintre categoriile de pacienți pentru care sângele donat poate face diferența între viață și moarte.

Acțiunea de joi a avut loc la căminul cultural din Vânători și a fost organizată cu sprijinul primăriei din comună. De altfel, mulți dintre angajații primăriei au fost chiar primii donatori. "Comuna Vânători e alături de cei care au nevoie de sânge. Eu am mai donat sânge, pentru că am și o grupă rară și Rh negativ. Sunt oameni care vor să doneze, dar timpul nu le permite", a spus Costel Manolache, primarul comunei Vânători.

Alții au aflat însă întâmplător despre campanie. "Am mai donat sânge și înainte de pandemie. Azi dimineață, am venit să cumpăr pâine și am aflat că se poate dona sânge. Ne ajută faptul că au venit aici în comună, pentru că multă lume nu poate merge până la Galați pentru a dona. Eu am donat pentru prima oară când a avut soțul meu nevoie, iar apoi am continuat să merg la centru", a spus Violeta Stan, de 50 de ani, una dintre donatoare.

Potrivit organizatorilor, caravana va ajunge și în alte localități din județ.

Citit 1276 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iulie 2021 19:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.