Sirenele au sunat, pentru un minut, în curtea SAJ Galați

Sirenele au sunat, pentru un minut, în curtea SAJ Galați
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Miercuri dimineață, timp de un minut, sirenele ambulanțelor au sunat în curtea sediului central al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Galați. În acest mod și prin intonarea imnului Ambulanței a fost marcată Ziua Națională a Ambulanței din România, sărbătorită pe 28 iulie.


Anul acesta, s-au împlinit 115 ani de la înființarea Ambulanței în țara noastră. Inițial, s-a numit Serviciul de Salvare și a funcționat pentru prima oară în București. În prezent, în România, Ambulanța este considerată serviciu național de importanță strategică.
”Suntem mândri că putem să-i ajutăm pe oamenii care au nevoie de noi. Zilnic, facem eforturi pentru a ne îmbunătăți activitatea și pregătirea profesională. Vrem să le mulțumim gălățenilor pentru înțelegerea de care dau dovadă în solicitările pe care le fac la noi, dar și pentru că au început să înțeleagă importanța respectării măsurilor de prevenție, cum sunt cele în caz de caniculă, în felul acesta protejându-se pe ei, dar ușurându-ne și nouă activitatea”, a spus doctorul Mihai Polinschi, directorul medical al SAJ Galați.
Aseară, la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis urma să decoreze medici și asistenți medicali de la serviciile de ambulanță din întreaga țară, printre aceștia  numărându-se și un medic și un asistent medical al SAJ Galați.

Despre SAJ Galați

În ultimele 16 luni, echipajele medicale ale Ambulanței au fost în prima linie a luptei cu epidemia de COVID-19. Pe lângă solicitările la care interveneau în mod normal, angajații Ambulanței au efectuat și testări la domiciliu, pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2.  
În prezent, Serviciul de Ambulanță Galați are 270 de angajați, dintre care 19 au contracte pe perioadă determinată. Conducerea instituției încearcă acum să obțină angajarea acestora pe perioadă nedeterminată, pentru a mai reduce astfel din deficitul de personal.
Pe lângă sediul central din municipiul Galați, SAJ Galați are și alte șase substații, în diverse localități din județ. Parcul auto al serviciului este alcătuit din 50 de mașini, fapt ce face posibilă asigurarea a 18 -20 de echipaje pe fiecare tură.

Al treilea Serviciu de Ambulanță din Europa

Pe 28 iulie 1906, a fost înființată prima ”Salvare” din România. Se întâmpla la București, la inițiativa profesorului Nicolae Minovici. ”Societatea de Salvare din Bucureşti”, aşa cum se numea la momentul înfiinţării, îşi desfăşura activitatea sub deviza ”Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor!”.  Primul echipaj era format din vizitiu şi sergent de oraş, care utilizau o trăsură trasă de cai. Odată cu înființarea acestui serviciu, România a devenit al treilea stat din Europa, după Olanda și Austria, unde puteau fi acordate îngrijiri medicale rapide, în caz de urgențe medicale.

Citit 1778 ori Ultima modificare Sâmbătă, 14 August 2021 13:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.