Simptome care nu trebuie neglijate. Ce este alergia la soare și cum o tratăm

Simptome care nu trebuie neglijate. Ce este alergia la soare și cum o tratăm
De cele mai multe ori, simptomele trec de la sine
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Organismul nostru poate avea reacții severe după o simplă expunere la soare, chiar și dacă aceasta durează doar câteva minute. Medicii spun că este vorba despre erupția polimorfă la lumină, însă în definiția uzuală vorbim despre alergia la soare. Și nu este vorba despre insolație sau arsuri, frecvent întâlnite după ce stăm la plajă fără să ne protejăm. Statisticile arată că aproximativ unul din cinci europeni suferă de alergie la soare, cunoscută și ca erupție polimorfă la lumină. În special femeile tinere și cu pielea deschisă la culoare suferă de această formă de alergie.

Alergia solară este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale pielii ce pot apărea vara. Este vorba despre o erupție roșie pe mâini și decolteu, chiar în primele ore sau chiar minute de la expunerea la razele soarelui. Erupţia îmbracă diverse forme, de la papule (leziune superficială a pielii - n.red.) şi până la umflături pline cu lichid incolor. Unii pacienţi pot prezenta, de asemenea, frisoane, dureri de cap, greaţă şi senzaţie generală de disconfort, potrivit csid.ro.

Specialiștii spun că nu ne naștem cu această alergie, ci se dezvoltă treptat, manifestându-se abia în perioada adolescenței sau, mai târziu, la vârsta adultă. De obicei, este doar pe corp, din fericire, nu afectează fața, deoarece aceasta este expusă la soare tot anul.

Există anumiţi factori de risc pentru apariţia alergiilor solare, printre care apartenenţa la o anumită rasă (caucazienii), expunerea la anumite substanţe şi apoi la soare (parfumuri, dezinfectanţi), consumul anumitor medicamente (tetracicline, sulfamide, ketoprofen), afecţiuni dermatologice deja existente. Prezența dermatitei va creşte riscul de a avea o alergie la soare, la fel ca existenţa unui istoric al acestei afecţiuni în familie.

Cum tratăm alergia la soare

Dacă este vorba despre o formă ușoară, nu este nevoie de nicio îngrijire specială, erupția solară dispărând, de obicei, în 24 de ore. Însă încercați să nu zgâriați erupția, chiar dacă aceasta provoacă mâncărimi, pentru că leziunile se pot infecta. Dacă simțiți senzație de arsură pe piele, faceți un duș sau o baie cu apă călduță. Apoi hidratați pielea cu o loțiune sau cu cremă, de preferat pe bază de aloe vera. Dacă erupția nu dispare de la sine, apelați la un medic specialist.

Încă nu se știe pe deplin ce cauzează alergiile solare, însă specialiștii spun că este mai bine să evităm expunerea prelungită, deoarece se pare că unele tipuri de piele sunt mai sensibile la radicalii liberi generați de radiațiile UV.

Dacă observați anumite erupții pruriginoase (care provoacă o senzație puternică de mâncărime - n.red.) imediat după ce v-ați expus la lumina solară, apelați la un medic de specialitate în cel mai scurt timp.

Citit 1741 ori Ultima modificare Duminică, 08 August 2021 09:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.