Este mare nevoie de donatori de sânge, la Galați

Este mare nevoie de donatori de sânge, la Galați
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

De mai multă vreme, Centrul Regional de Transfuzie Sangvină (CRTS) Galați desfășoară o campanie adresată locuitorilor din satele gălățene. O echipă a centrului merge în diferite comune, pentru ca cei doritori să doneze sânge să o poată face chiar la ei în localitate. Cu toate acestea, însă, criza de sânge cu care se confruntă județul nostru persistă, motiv pentru care conducerea centrului face un apel către cât mai mulți gălățeni să meargă și să devină donatori.

Până în prezent, echipa mobilă a CRTS Galați a mers la Vânători, Tulucești, Tudor Vladimirescu, Frumușița, Tecuci, Ivești și Liești. În total, au donat sânge 273 de persoane: 21 la Vânători, 22 la Tulucești, 56 la Tudor Vladimirescu, 45 la Frumușița, 64 la Tecuci și 65 la Liești și la Ivești.

"Pe 1 septembrie, urmează să mergem la Schela, unde sperăm că oamenii se vor mobiliza și vor răspunde apelului nostru. Campaniile acestea au succes mai ales datorită implicării și exemplului dat de autoritățile locale. Oricum, în Galați, rămâne o mare nevoie de donatori de sânge", a explicat Camelia Stoichicescu, directoarea CRTS Galați.

O altă problemă o reprezintă starea de sănătate sau obiceiurile alimentare ale celor ce vin să doneze. Miercuri dimineață, spre exemplu, aproape 50 de persoane au mers la sediul CRTS Galați. În urma analizelor de sânge, însă, s-a constatat că doar 23 dintre ei puteau deveni donatori. Restul, fie sufereau de diverse probleme de sănătate, fie nu îndeplineau condițiile necesare pentru a deveni donatori, din cauza alimentației prea bogate în grăsimi. Recomandarea este ca cel puțin cu câteva zile înainte de a merge să donați să limitați cantitatea de grăsimi pe care o mâncați și să evitați alcoolul.

Donarea de sânge este un act medical foarte important. Din sângele obținut de la o singură persoană pot fi salvate până la trei vieți. Sângele și produsele obținute din el sunt folosite atât în transfuzii, cât și în cazul intervențiilor chirurgicale.

Donarea nu este dureroasă și are beneficii dovedite pentru sănătate. Deși vorbim de un act benevol, donatorul primește o serie de facilități în transportul public local, o zi liberă de la serviciu, la cerere, dar și de bonuri de masă.

Citit 2528 ori Ultima modificare Miercuri, 25 August 2021 23:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.