Albăstrelele au calităţi antiinflamatoare

Albăstrelele au calităţi antiinflamatoare
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Floarea-grâului, zlăvoc, vineţea sau albăstriţă sunt denumirile sub care mai este cunoscută albăstreaua, plantă de leac benefică în cazul afecţiunilor pielii, în cele renale, reumatismale sau digestive. În medicina populară, albăstrelele se folosesc şi pentru bolile oculare, ca diuretic, în caz de diaree sau pentru combaterea lipsei poftei de mâncare.

Albăstrelele (Centaurea cyanus) fac parte din familia Asteraceae şi conţin substanţe benefice pentru sănătate, scrie clicksanatate.ro. Printre principiile active ale plantei se numără pectinele, centaurina sau substanţa amară, glicozidul cicorină, mucilagiul. Datorită acestora, infuzia preparată cu florile acestei plante are efecte antiinflamatoare şi calmante asupra articulaţiilor, în cazul unei artrite. De asemenea, domoleşte durerile provocate de bolile reumatismale. În plus, are efect diuretic, fiind o bună alegere în timpul tratării unor afecţiuni ale rinichilor sau ale aparatului urinar, dar şi în litiaza biliară. Remediile cu albăstrele se folosesc la îngrijirea ochilor obosiţi, în răceli, inflamaţii ale pleoapelor, boli de rinichi. Aceleași remedii se aplică pe piele, în situaţia unor arsuri, tăieturi, iritaţii, având rol cicatrizant. Crizele de anxietate, stresul, depresia sunt combătute mai uşor cu ajutorul leacurilor cu albăstrele, deoarece planta are efect calmant asupra sistemului nervos central. De asemenea, reprezintă un remediu bun pentru diaree şi pentru alte probleme gastrointestinale. Nu întâmplător, extractul de albăstrele intră în compoziţia multor produse cosmetice. Are proprietăţi antiinflamatoare, hidratante, emoliente şi calmante.

Infuzia are acţiune diuretică

Persoanele care suferă de reducerea debitului urinar pot beneficia de pe urma infuziei preparate din flori de albăstrele. Bineînțeles, ca în orice altă problemă medicală, și în cazul reducerii debitului urinar, cel mai important este un consult medical de specialitate și respectarea indicațiilor date de medic. Pentru infuzie, se toarnă 250 de mililitri de apă fierbinte peste două linguriţe de flori. Se bea câte un sfert de cană, cu 20 de minute înainte de masă. În acelaşi scop, se poate face un amestec de flori de albăstrele, frunze de merişor, frunze de mesteacăn, coada-calului, mătase de porumb în cantităţi egale. Din acesta se ia o lingură şi se combină cu o cană de apă fiartă. Se lasă la infuzat, se strecoară şi se bea. Sunt necesare trei căni de acest fel, pe zi.

Citit 1241 ori Ultima modificare Duminică, 28 Noiembrie 2021 23:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.