Galațiul, în continuare fără paturi libere la ATI-COVID. Număr mare de adulți cu forme grave de boală

Galațiul, în continuare fără paturi libere la ATI-COVID. Număr mare de adulți cu forme grave de boală
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Vineri, în spitalele din Galați nu era liber niciun pat la Terapie Intensivă pentru tratamentul pacienților adulți cu COVID-19. Situația durează deja de peste o săptămână, în ciuda suplimentării locurilor. Chiar dacă ar putea fi pregătite mai multe paturi, rămâne problema cadrelor medicale insuficiente de la ATI, precum și faptul că angajații acestor secții sunt deja epuizați după un an și jumătate de criză sanitară. Grav este că numărul persoanelor cu forme severe de boală va continua să crească, ținând cont de evoluția rapidă a celui de-al patrulea val pandemic.

În ultimele două săptămâni, în secția ATI-COVID de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Galați, numărul locurilor a fost aproape dublat, de la nouă la 16. Chiar și așa, toate paturile disponibile erau ieri ocupate, o situație gravă, dar care a devenit deja normalitate în ultima perioadă.
"La Spitalul Județean, din 16 paturi disponibile la Terapie Intensivă pentru pacienții cu COVID-19, toate sunt ocupate, în prezent (vineri, 24 septembrie - n.r.). La Spitalul Militar, toate cele cinci paturi sunt, de asemenea, ocupate. La Spitalul de Copii, din șapte paturi, unu este ocupat, iar la Spitalul de Obstetrică Ginecologie "Buna Vestire", din cinci paturi, unu este ocupat", a precizat Liliana Iordăchescu, purtătoarea de cuvânt a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Galați.

Specialiștii, puțini și deja extenuați

Nu doar numărul paturilor contează în această ecuație, ci mai ales personalul medical pregătit să îngrijească pacienți în stare critică. Nu stăm bine nici în această privință, deoarece în județul Galați, potrivit Colegiului Medicilor din România, există doar 33 de medici cu drept de liberă practică în specialitatea Anestezie și Terapie Intensivă.
Pe plan național, sunt 1.884 de medici ATI, iar președintele Societății Române de ATI, prof. dr. Dorel Săndesc, vorbește despre un deficit major al specialiștilor în domeniu, potrivit hotnews.ro.
După un an și jumătate de pandemie, cadrele medicale din secțiile ATI sunt deja extenuate. Cu toate acestea, medicii și asistenții medicali de la Terapie Intensivă sunt singurii care îi pot trata pe pacienții cu forme grave de COVID. Iar numărul acestor bolnavi este în creștere, de la o zi la alta, odată ce valul patru al pandemiei capătă proporții tot mai mari.

Citit 4014 ori Ultima modificare Luni, 27 Septembrie 2021 23:56

4 comentarii

 • postat de #Geos
  Duminică, 26 Septembrie 2021 14:44
  89.136.5.***
  Măi Geos, prevenție ,nu prevemție ! PREVÉNȚIE s. f. 1. (jur.) deținere preventivă. 2. ansamblul de măsuri menite să evite apariția unei boli, a unui accident etc. 3. prevenire; părere defavorabilă, rezervă (față de cineva sau ceva) DEX. Oricum, ești varză !
  1
  6
  Raportează
 • postat de Geos
  Sâmbătă, 25 Septembrie 2021 08:24
  82.145.220.***
  Am intrebat, la scoala, cand primim formularele de acord pentru testarea copiilor, nici vorba de asa ceva. ZERO interes pentru subiect.
  Ma gandesc ca daca tot resping cu inversunare, unii dintre noi, orice forma de prevemtie poate ca o masura dreapta ar fi o dispensa de la plata asigurarilor de samatate cu obligatia de a nu apela la serviciile medicale oferite de stat... Ma gandesc ca fara plasa de siguranta poate isi reconsidera poziție.
  28
  20
  Raportează
 • postat de Adrian
  Sâmbătă, 25 Septembrie 2021 01:51
  89.39.81.***
  Deci in tot Galațiul cu 300 mii locuitori sunt 26 de paturi ati...1 la peste 10 000 de locuitori...doamna de la dsp vedeti ca sună oamenii la dvs pt teste și nu raspunde nimeni..ii trimiteți să faca singuri teste să impraștie virusul dar pe neinfectați ii tineti in casă..
  11
  63
  Raportează
 • postat de Daniel
  Sâmbătă, 25 Septembrie 2021 00:34
  5.13.145.***
  Ar trebui facute mai multe controale, suntem pe val si cu toate acestea vad foarte multi oameni fara masti in transportul in comun, in magazinele aglomerate, etc.

  In rest ce sa zic, vor murii mult prosti. Cei care cred ca facebook-ul tine de educare si informare, cei care tind sa creada pe un oarecare si nu un specialist. Asa arata selectia naturala in vremurile moderne.
  31
  77
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.