Galațiul, în continuare fără paturi libere la ATI-COVID. Număr mare de adulți cu forme grave de boală

Galațiul, în continuare fără paturi libere la ATI-COVID. Număr mare de adulți cu forme grave de boală
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Vineri, în spitalele din Galați nu era liber niciun pat la Terapie Intensivă pentru tratamentul pacienților adulți cu COVID-19. Situația durează deja de peste o săptămână, în ciuda suplimentării locurilor. Chiar dacă ar putea fi pregătite mai multe paturi, rămâne problema cadrelor medicale insuficiente de la ATI, precum și faptul că angajații acestor secții sunt deja epuizați după un an și jumătate de criză sanitară. Grav este că numărul persoanelor cu forme severe de boală va continua să crească, ținând cont de evoluția rapidă a celui de-al patrulea val pandemic.

În ultimele două săptămâni, în secția ATI-COVID de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Galați, numărul locurilor a fost aproape dublat, de la nouă la 16. Chiar și așa, toate paturile disponibile erau ieri ocupate, o situație gravă, dar care a devenit deja normalitate în ultima perioadă.

"La Spitalul Județean, din 16 paturi disponibile la Terapie Intensivă pentru pacienții cu COVID-19, toate sunt ocupate, în prezent (vineri, 24 septembrie - n.r.). La Spitalul Militar, toate cele cinci paturi sunt, de asemenea, ocupate. La Spitalul de Copii, din șapte paturi, unu este ocupat, iar la Spitalul de Obstetrică Ginecologie "Buna Vestire", din cinci paturi, unu este ocupat", a precizat Liliana Iordăchescu, purtătoarea de cuvânt a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Galați.

Specialiștii, puțini și deja extenuați

Nu doar numărul paturilor contează în această ecuație, ci mai ales personalul medical pregătit să îngrijească pacienți în stare critică. Nu stăm bine nici în această privință, deoarece în județul Galați, potrivit Colegiului Medicilor din România, există doar 33 de medici cu drept de liberă practică în specialitatea Anestezie și Terapie Intensivă.

Pe plan național, sunt 1.884 de medici ATI, iar președintele Societății Române de ATI, prof. dr. Dorel Săndesc, vorbește despre un deficit major al specialiștilor în domeniu, potrivit hotnews.ro.

După un an și jumătate de pandemie, cadrele medicale din secțiile ATI sunt deja extenuate. Cu toate acestea, medicii și asistenții medicali de la Terapie Intensivă sunt singurii care îi pot trata pe pacienții cu forme grave de COVID. Iar numărul acestor bolnavi este în creștere, de la o zi la alta, odată ce valul patru al pandemiei capătă proporții tot mai mari.

Citit 4653 ori Ultima modificare Luni, 27 Septembrie 2021 23:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.