Bolnavii de COVID-19 se sting la UPU, în așteptarea unui pat la ATI. Scene zguduitoare la Spitalul Județean

Bolnavii de COVID-19 se sting la UPU, în așteptarea unui pat la ATI. Scene zguduitoare la Spitalul Județean
Evaluaţi acest articol
(36 voturi)

Avalanșa de pacienți infectați cu SARS-CoV-2 continuă în Unitatea de Primire Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Galați. Scenele petrecute aici sunt agonizante. Bolnavii stau conectați la instalații de oxigen, fără de care s-ar sufoca imediat. Pentru cei aflați în stare foarte gravă, eforturile susținute ale cadrelor medicale sunt uneori de prisos. În timp ce personalul medical este în pragul extenuării, valul de pacienți infectați aduși de ambulanțe la spital nu mai contenește. Mai mult decât atât, virusul s-a răspândit și în secția de Ortopedie a unității sanitare.

În jur de 120 de butelii de oxigen de toate dimensiunile sunt necesare în fiecare zi în serviciul Urgențe al Spitalului Județean Galați. Zeci de pacienți infectați cu noul coronavirus și care au făcut forme grave de boală primesc aici îngrijirile medicale necesare, pentru a supraviețui până ce se eliberează un loc la Terapie Intensivă (ATI). Pentru unii dintre ei această șansă vine, într-un final, în vreme ce alții se sting în așteptarea unui loc la ATI. Cei mai mulți nu pot respira fără ajutorul unei măști de oxigen.

"În momentul de față (miercuri - n.r.), în serviciul UPU există în jur de 40 de pacienți, dintre care 30 au necesar mare de oxigen. Patru pacienți sunt intubați și ventilați. Din păcate, opt pacienți au pierdut lupta cu virusul, în ultimele 24 de ore. În ceea ce privește aprovizionarea cu oxigen, avem un flux continuu, nu am avut perioade de sincope. Consumul este, în schimb, foarte mare, în jur de 3.000 de metri cubi de oxigen zilnic. Vorbim despre consumul de pe stocator, la care se adaugă buteliile din UPU", a precizat doctorul Violeta Șapira, purtătoarea de cuvânt a Spitalului Județean Galați.

Focar la Ortopedie

În timp ce activitatea din UPU este astfel blocată de zile întregi, nici alte secții ale spitalului nu o duc cu mult mai bine. Ortopedia, spre exemplu, se confruntă zilele acestea cu un focar de COVID-19. "Este vorba despre un focar cu 12 cazuri, nouă cazuri la pacienți, un medic și două asistente medicale. Măsurile au constat în izolarea pacienților pozitivi în spații special destinate, în triajul personalului medical incomplet vaccinat sau netrecut prin boală, în dezinfecție terminală, în investigarea contacților celor pozitivi, iar ancheta epidemiologică este în derulare", a explicat Liliana Iordăchescu, purtătoarea de cuvânt a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Galați.

Dintre cei nouă pacienți infectați, unul singur este vaccinat, iar din rândul personalului medical toate cele trei cadre medicale au schema completă de vaccinare efectuată. "Pacienții au fost testați în mod repetat, pentru a prinde din prima clipă cazurile nou confirmate și pentru a împiedica răspândirea infecției SARS-CoV-2", a adăugat dr. Șapira.

Citit 6375 ori Ultima modificare Vineri, 22 Octombrie 2021 00:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.