Localitățile gălățene cu cele mai mari rate ale vaccinării anti-COVID

Localitățile gălățene cu cele mai mari rate ale vaccinării anti-COVID
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Deși campania națională de vaccinare împotriva COVID-19 a început de mai bine de nouă luni, sunt încă numeroase localități din județul Galați unde acoperirea vaccinală nu a depășit nici măcar pragul de 10 la sută. Doar șapte localități gălățene au o rată a vaccinării mai mare de 20 la sută, printre ele numărându-se un singur oraș. Pentru ca pandemia să poată fi stopată, rata vaccinării ar trebui să fie de minimum 75 la sută, potrivit medicilor.

Ultimele date publicate pe platforma vaccinare-covid.gov.ro arată că cea mai mare rată a vaccinării în județul Galați este în comuna Costache Negri. Aici, peste 40 la sută din populație a făcut deja schema completă de vaccinare împotriva COVID-19, deși în sat nu există un centru de vaccinare. În ultimii ani, mai multe familii de tineri s-au mutat în Costache Negri. Cu toate acestea, comuna are, în continuare, o populație îmbătrânită, adică exact persoane care riscă să dezvolte forme grave de boală în cazul infecției cu noul coronavirus. Implicarea autorităților locale pare să fi făcut diferența, dacă e să ne gândim că alte comune gălățene nu au nici 10 la sută rată de vaccinare. În Costache Negri, toți cei care au vrut să se vaccineze, dar nu puteau ajunge până la un centru de vaccinare au avut la dispoziție mașina Primăriei, pentru transport.

Pe locul al doilea în acest top se află comuna Vânători, cu 30,08 la sută din populație vaccinată. Municipiul Galați se situează abia pe locul al treilea, cu 29,85 la sută rată de vaccinare, fiind urmat de Șendreni (25,33 la sută), Suceveni (24,6 la sută), Oancea (23 la sută) și Tulucești, cu 22,58 la sută.

Din păcate, exemplele de mai sus sunt doar excepții, când privim tabloul general. 21 de comune din județul Galați nu au ajuns încă la o rată de vaccinare de nici măcar 10 la sută din totalul populației. La coada clasamentului se află comuna Brăhășești, acolo unde doar 4,13 la sută, adică o proporție infimă din populație, a ales să se vaccineze anti-COVID. Aproape la fel de rău stau și comune precum Drăgușeni (5,64 la sută) sau Jorăști (6,1 la sută). Dacă strategia autorităților de încurajare a vaccinării nu a avut ecou până în satele izolate din nordul județului, campaniile celor anti-vaccinare par să fi fost mult mai eficiente aici.

Citit 4426 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Octombrie 2021 18:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.