Galațiul, sub media pe țară la vaccinarea împotriva COVID. Rată mediocră față de alte județe
Foto: Marian Calestru

Galațiul, sub media pe țară la vaccinarea împotriva COVID. Rată mediocră față de alte județe
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Bucureștiul are cea mai mare rată de vaccinare anti-COVID din România. Până pe 2 noiembrie, mai bine de 62 la sută din populația eligibilă (persoanele cu vârsta de peste 12 ani) a Capitalei trecuse deja prin schema completă de vaccinare. Județul Galați se află abia pe locul al 17-lea în clasamentul acoperirii vaccinale la nivel național, cu doar 40 la sută din populația eligibilă vaccinată. Cel mai rău stau județele Suceava, Covasna, Bacău, Botoșani și Giurgiu, fiecare cu mai puțin de 30 la sută din populația eligibilă vaccinată anti-COVID.

În bazele de date ale Comitetului Național de Coordonare a Vaccinării anti-COVID, județul Galați figurează cu o populație de puțin peste jumătate de milion de locuitori. Dintre aceștia, aproape 440.000 de persoane au vârsta de peste 12 ani, ceea ce le face eligibile pentru vaccinarea împotriva infecției cu noul coronavirus. Între 4 ianuarie (data la care a început vaccinarea anti-COVID în județul Galați - n.r.) și 2 noiembrie, 39,98 la sută din populația eligibilă a județului era vaccinată. Raportând numărul celor vaccinați la populația totală a Galațiului, reiese o rată a vaccinării de 35,13 la sută, potrivit datelor transmise de autorități și citate de hotnews.ro.

Pe lângă municipiul București, județele Cluj și Constanța stau cel mai bine în privința acoperirii vaccinale anti-COVID. În Cluj, aproape 55 la sută din populația eligibilă este deja vaccinată, iar în Constanța rata urcă la aproape 51 la sută. În alte 13 județe, rata de vaccinare este cuprinsă între 40 la sută și 50 la sută, iar în 21 de județe, printre care și Galați, acest indicator este cuprins între 30 și 40 la sută. La coada clasamentului, cu doar un sfert din populația eligibilă vaccinată, se află Suceava, adică exact primul "județ roșu" al României, la debutul pandemiei.

Pe plan național, 36,5 la sută din populația generală a României se vaccinase anti-COVID până la 2 noiembrie, ceea ce corespunde cu 42 la sută din populația eligibilă, adică unele dintre cele mai mici rate ale vaccinării din Uniunea Europeană. Chiar și așa, județul Galați se află sub media națională a imunizării anti-COVID prin vaccinare.

Potrivit experților, pentru ca evoluția unei epidemii să poată fi ținută sub control, este necesar ca cel puțin 75 la sută din populație să fie vaccinată.

Citit 2521 ori Ultima modificare Joi, 04 Noiembrie 2021 20:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.