În Galați, se moare de COVID-19 ca în lumea a treia. Rată imensă a deceselor

În Galați, se moare de COVID-19 ca în lumea a treia. Rată imensă a deceselor
Evaluaţi acest articol
(37 voturi)

Rata foarte mică a vaccinării anti-COVID, sistemul medical nepregătit să facă față unei epidemii de o asemenea amploare, dar și starea generală de sănătate precară a populației au făcut ca România să înregistreze, în aceste zile, un record mondial sumbru. Țara noastră ocupă primul loc în lume în ceea ce privește numărul deceselor provocate de COVID-19 raportate la un milion de locuitori. Doar miercuri, 3 noiembrie, România a avut o rată a deceselor de peste 23 de cazuri la un milion de locuitori, fiind urmată de Bulgaria (20,61 de decese la un milion de locuitori) și de Ucraina (cu o mortalitate de 13,26 la un milion de persoane). Când privim situația deceselor pe județe, vedem că Galațiul se situează chiar peste media națională, care oricum este cât se poate de îngrijorătoare.

De la începutul pandemiei și până pe 4 noiembrie, în județul Galați au fost confirmate cu COVID-19 40.867 de persoane. Dintre acestea, 1.380 de pacienți și-au pierdut viața din cauza acestei boli, de unde rezultă o pondere a deceselor raportate la numărul de îmbolnăviri de 3,38 la sută. Stăm astfel mai rău decât media pe țară, deoarece rata de mortalitate provocată de COVID-19 în România se situează la 2,92 la sută.

După numărul absolut de decese, Galațiul se situează pe locul al 14-lea în țară. Când raportăm însă decesele la numărul total de cazuri, județul nostru se situează pe locul 24 în țară, dar tot peste media națională. De la începutul pandemiei și până pe 4 noiembrie, 49.604 români diagnosticați cu infecție cu SARS-CoV-2 și-au pierdut viața din cauza complicațiilor provocate de boală. Cele mai multe decese au fost înregistrate în București, însă ponderea acestora raportată la numărul de îmbolnăviri este, totuși, una mică. Fără a fi doar o coincidență, acest lucru are legătură cu faptul că Bucureștiul are cea mai mare rată a vaccinării anti-COVID din România, dar ține și de rețeaua de spitale publice bine dotate, care este mult mai bine reprezentată în Capitală decât în restul țării.

Rată mică de vaccinare, decese multe

Pe plan național, cea mai mare rată a mortalității raportat la numărul de cazuri de COVID-19 se înregistrează în Caraș-Severin (5,66 la sută), Harghita (5,47 la sută), Suceava (5,22 la sută), Bistrița-Năsăud (5,08 la sută) și Botoșani (5.01 la sută), potrivit datelor prezentate de hotnews.ro. În mod similar, nu este nici de data aceasta o coincidență faptul că Suceava este și județul cu cea mai mică rată de vaccinare raportat la populația eligibilă.

În România, primul deces cauzat de COVID-19 a fost înregistrat pe 22 martie 2020. În județul Galați, primul pacient infectat cu noul coronavirus care a decedat din cauza infecției a fost un bărbat de 77 de ani. Gălățeanul fusese internat la Spitalul de Boli Infecțioase pe data de 30 martie 2020, unde a decedat o zi mai târziu. Abia la o zi de la deces rezultatul testului a arătat că bărbatul era infectat cu virusul SARS-CoV-2.

Citit 5291 ori Ultima modificare Duminică, 07 Noiembrie 2021 15:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.