30 de milioane de diabetici nu au acces la suficientă insulină

30 de milioane de diabetici nu au acces la suficientă insulină
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Zeci de milioane de diabetici nu reuşesc să-şi procure insulina de care au nevoie, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), solicitând o scădere a preţurilor şi un acces îmbunătăţit, informează AFP. În prezent, peste 420 de milioane de persoane suferă de diabet în întreaga lume, cifră care a crescut de aproape patru ori în ultimii 40 de ani, a amintit OMS. 

În ciuda unei aprovizionări abundente, „există probleme cu accesul la îngrijiri medicale pe plan global, în special în ţările cu venituri mici”, a subliniat Kiu Siang Tay, care se ocupă de acest subiect în cadrul OMS, cu prilejul unei conferinţe de presă. Preţul crescut împiedică numeroşi diabetici să aibă acces la preţiosul hormon care permite ţinerea bolii sub control, în special în ţările cu venituri mici, dar şi în ţări unde preţurile medicamentelor sunt reglementate doar într-o mică măsură, cum ar fi Statele Unite ale Americii.

Insulina este un hormon care permite reglarea nivelului de glucoză (zahăr) din organism şi reprezintă principalul tratament împotriva diabetului de tip 1 (asociat unui deficit al acestui hormon la nivelul pancreasului) sau de tip 2, care afectează cel mai adesea persoanele supraponderale. Descoperită în urmă cu un secol de cercetători canadieni, insulina permite unui număr de nouă milioane de bolnavi diagnosticați cu diabet de tip 1 să ţină sub control o maladie care în trecut era mortală şi unui număr de 60 de milioane de persoane diagnosticate cu diabet de tip 2 să reducă riscurile renale, cele de pierdere a vederii sau de amputare a unui membru.

Descoperitorii insulinei, Frederick Banting şi John Macleod, au vândut patentul pentru un dolar canadian în scopul facilitării accesului bolnavilor la acest tratament. ”Din păcate, acest gest de solidaritate a fost înlocuit de o industrie care valorează miliarde de dolari şi care a îngreunat accesul”, a subliniat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit Agerpres.

Dacă cei nouă milioane de bolnavi diagnosticaţi cu diabet de tip 1, a căror supravieţuire depinde de insulină, au în general acces la hormon, acest lucru se întâmplă doar în cazul a jumătate dintre cei 63 de milioane de bolnavi afectaţi de diabetul de tip 2.

OMS identifică mai multe obstacole, cum ar fi trecerea la insulina de sinteză, de cel puţin 1,5 ori mai scumpă decât insulina de origine umană, chiar dacă ”insulina umană funcţionează în general destul de bine (…) pentru majoritatea celor care suferă de diabet”, a afirmat doctorul Tay.

O altă problemă este că 90 la sută din piaţă este controlată doar de trei grupuri farmaceutice (Eli Lilly, Novo Nordisk şi Sanofi), ceea ce creează ”un mediu puţin propice concurenţei”, preţurile fiind insuficient reglementate şi lipsite de transparenţă, canalele de aprovizionare fiind foarte fragile, iar infrastructurile sanitare, deseori prost adaptate.

În plus, cercetarea în domeniu este orientată mai degrabă către pieţele bogate, deşi 80 la sută dintre diabetici trăiesc în ţări cu venituri mici sau intermediare.

Citit 648 ori Ultima modificare Luni, 15 Noiembrie 2021 23:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.