Peste 150 de milioane de adulți vor avea demență, până în 2050

Peste 150 de milioane de adulți vor avea demență, până în 2050
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Numărul persoanelor adulte care trăiesc cu demenţă la nivel mondial este pe cale să se tripleze, ajungând la 153 de milioane până în 2050, potrivit primului studiu de acest gen, publicat recent, relatează The Guardian, potrivit Agerpres. Experţii au descris datele drept şocante, precizând că este evident că demenţa reprezintă ''o ameninţare majoră şi în creştere rapidă la adresa viitoarelor sisteme sanitare şi de îngrijire socială'' din orice comunitate, ţară sau continent.

Cercetătorii americani au declarat că această înmulţire dramatică a cazurilor, de la aproximativ 57 de milioane în 2019, ar fi cauzată, în principal, de creşterea populaţiei şi a îmbătrânirii acesteia. Însă această creştere ar fi alimentată de mai mulţi factori de risc pentru demenţă - inclusiv obezitatea, fumatul şi hiperglicemia, au spus ei.

Se estimează că îmbunătăţirea accesului la educaţie la nivel global va reduce prevalenţa globală a demenţei cu 6,2 milioane de cazuri până în 2050. Însă această situaţie va fi contracarată de tendinţele previzionate în ceea ce priveşte obezitatea, hiperglicemia şi fumatul, care se preconizează că vor avea ca rezultat 6,8 milioane de cazuri de demenţă în plus.

Studiul intitulat "The Global Burden of Disease" este primul care oferă previziuni pentru adulţii de 40 de ani şi peste această vârstă din 195 de ţări din întreaga lume. Constatările au fost publicate în jurnalul ştiinţific "The Lancet Public Health".

Cazurile de demenţă se vor înmulţi în fiecare ţară, cea mai mare creştere fiind preconizată în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu (367 la sută) şi în estul Africii Subsahariane (357 la sută).

Ţările care, potrivit estimărilor, vor înregistra cele mai mari creşteri la nivel mondial sunt Qatar (1.926 la sută), Emiratele Arabe Unite (1.795 la sută) şi Bahrain (1.084 la sută).

Cele mai mici creşteri estimate sunt în regiunile mai dezvoltate, Asia-Pacific (53 la sută) şi Europa de Vest (74 la sută), potrivit studiului. Conform estimărilor, Japonia va înregistra cea mai mică creştere din lume, cu 27 la sută.

Directorul executiv al Alzheimer's Research UK, Hilary Evans, care nu a fost implicată în acest studiu, a declarat că cifrele "prezintă amploarea şocantă a demenţei în întreaga lume".

"Trebuie să avem acţiuni globale concertate pentru a evita triplarea acestei cifre. Demenţa nu afectează doar la nivel individual, ci poate distruge familii întregi şi reţele de prieteni şi persoane dragi. Costul personal sfâşietor al demenţei merge mână în mână cu impacturi economice şi sociale uriaşe, consolidând necesitatea ca guvernele din întreaga lume să facă mai mult pentru a proteja vieţile acum şi în viitor", a precizat ea.

Demenţa este deja una dintre cauzele majore de dizabilitate şi dependenţă în rândul persoanelor vârstnice la nivel global, costurile din 2019 fiind estimate la peste un trilion de dolari (750 miliarde de lire sterline).

Citit 2212 ori Ultima modificare Vineri, 14 Ianuarie 2022 00:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.