LISTA medicilor de familie din Galați care fac teste pentru COVID-19

LISTA medicilor de familie din Galați care fac teste pentru COVID-19
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

75 de cabinete de medicină de familie din județul Galați fac testări gratuite pentru depistarea COVID-19, potrivit unei liste publicate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Galați. Lista cuprinde și datele de contact ale medicilor. Persoanele care au simptome de COVID-19 pot merge să se testeze la orice medic din această listă.

Pe site-ul CAS Galați, la rubrica „Informații pentru Asigurați”, în secțiunea „Vaccinare / Testare / Evaluare COVID-19”, puteți găsi o listă actualizată cu toți medicii de familie din județul Galați care testează pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2. Potrivit ultimelor date disponibile, 75 de cabinete medicale sunt incluse în această campanie.

„Până în acest moment (31 ianuarie - n.r.), un număr de 75 de medici, din totalul celor 223, au semnat acest contract, ceea ce reprezintă o proporție de peste 33 la sută. Desigur, ne dorim creșterea acestui procent, în special în mediul rural și în rândul medicilor care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de permanență. Pot beneficia de aceste servicii toate persoanele înscrise pe lista proprie a medicului de familie ce a încheiat contractul în cauză, cât și persoanele care nu au un medic de familie sau sunt înscrise pe lista altui medic de familie, care însă nu a semnat contractul. Scopul este acela de a ține sub control pandemia, prin identificarea persoanelor pozitive şi de a reduce numărului de cazuri grave şi de decese”, a precizat George Toderașc, directorul general al CAS Galați.

Pe plan național, 4.036 de cabinete de medicină a familiei oferă testări gratuite pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2.

Criterii pentru testare

Orice persoană care prezintă cel puțin unul din următoarele semne și simptome: tuse, febră, scurtarea respirației, debut brusc al anosmiei (lipsa mirosului - n.r.) sau/ și al ageuziei (pierderea gustului - n.r.), simptome și semne adiționale mai puțin specifice, care pot include: cefalee, frisoane, mialgii, astenie, vărsături și/sau diaree.

Pentru copiii cu vârsta până la 16 ani care prezintă manifestări gastro-intestinale (vărsături, diaree) neasociate cu alimentația, se poate suspecta infecția cu SARS-CoV-2.

„Detecția acidului nucleic sau a antigenului SARS-CoV-2 într-o probă biologică. Testul rapid antigenic ar trebui efectuat în maximum cinci zile după data debutului sau în maximum șapte zile după data expunerii. Dacă data expunerii nu este cunoscută, testul rapid antigenic ar trebui efectuat cât mai curând posibil”, arată Institutul Național de Sănătate Publică.

Criterii epidemiologice

Cel puțin unul dintre următoarele: contact direct cu un caz confirmat cu COVID-19 în perioada de zece zile anterioară datei debutului; rezident sau personal al unei instituții pentru îngrijirea persoanelor vulnerabile, în perioada de zece zile anterioară datei debutului, instituție în care transmiterea SARS-CoV-2 a fost confirmată.

Citit 3063 ori Ultima modificare Marți, 01 Februarie 2022 00:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.