COVID-19. În România, numărul real de decese provocate de pandemie ar putea fi dublu față de cel raportat
Foto: Marian Calestru

COVID-19. În România, numărul real de decese provocate de pandemie ar putea fi dublu față de cel raportat
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Pe plan mondial, numărul persoanelor care au murit în pandemie este chiar și de patru ori mai mare decât cel raportat oficial ca fiind decese cauzate de COVID-19. În țara noastră, deși numărul oficial al deceselor provocate de SARS-CoV-2 este de 56.000 de mii, numărul real al morților ar putea fi dublu, de fapt.

În prima lună a acestui an, datele disponibile indicau 5,5 milioane de morți de COVID-19 la nivel mondial. O cercetare publicată de prestigioasa revistă "Nature" arată însă că numărul deceselor începând din 2020 este de până la patru ori mai mare, scrie Libertatea.ro.

Aceste morți în exces se calculează ca o diferență între numărul morților înregistrate și numărul celor previzionate pe baza datelor din perioade similare din trecut. Așadar, pe lângă cei care au murit din cauza COVID-19 și au fost incluși în statistica oficială, mai este un număr considerabil de decese în plus, mult mai mare decât se înregistra înaintea pandemiei. 

În județul Galați, spre exemplu, octombrie 2021 a fost luna cu cele mai multe decese pe timp de pace. Vorbim despre luna în care s-a manifestat vârful celui de-al patrulea val al pandemiei de COVID-19 și când au fost înregistrate 1.208 decese, cu 533 mai multe decât în luna precedentă. Mortalitatea în exces a fost astfel de aproape 100 la sută, față de o lună dinaintea pandemiei.

În ciuda celor 313 gălățeni uciși de COVID-19, în octombrie 2021, datele Direcției Județene de Statistică arată încă 300 de decese în plus pe care nimeni nu le poate explica. Modelul prezentat acum în revista "Nature" ar putea oferi câteva indicii pentru acest fenomen grav.

Într-un grafic publicat de revista „The Economist”, România se află pe locul șapte pe plan mondial, cu 112.880 de decese în exces corelate cu pandemia de COVID-19, în perioada 30 martie 2020-28 noiembrie 2021.

Pe primul loc la decese neprevizionate este Bulgaria, urmată de Serbia și de Rusia.

Citit 883 ori Ultima modificare Vineri, 04 Februarie 2022 13:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.