Mii de gălățeni, prea bolnavi pentru a putea dona sânge

Mii de gălățeni, prea bolnavi pentru a putea dona sânge
Centrul de Transfuzie Sangvină Galați
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

La fel ca restul țării, și județul Galați se confruntă cu o criză constantă de donatori de sânge. Fără suficient sânge, multe intervenții chirurgicale și tratamente care presupun transfuzii sunt amânate. Dintre puținii gălățeni care vin la Centrul de Transfuzie, cu intenția de a dona, doar unii o pot face, în vreme ce numeroși alții sunt respinși, din cauza problemelor de sănătate sau a comportamentelor considerate riscante.

În 2021, aproape 15.000 de persoane au mers la Centrul Regional de Transfuzie Sangvină (CRTS) Galați pentru a dona sânge. Înainte de recoltare, persoana trece printr-un set amănunțit de analize și trebuie să completeze un formular cu întrebări referitoare la posibilele boli de care suferă, precum și la comportamentele considerate riscante, din perspectiva donării de sânge. Doar anul trecut, o cincime dintre cei care au mers să doneze sânge au fost respinși, dintr-un motiv sau din altul.

"Din 14.950 de potențiali donatori, înregistrați pe parcursul anului trecut, 2.825 au fost respinși. Motivele pentru respingere au fost diverse, de la analizele de sânge cu valori modificate și prezența anumitor afecțiuni (boli cardiovasculare, boli hepatice, tulburări metabolice etc. - n.r.), și până la efectuarea de tatuaje pe parcursul ultimelor luni sau comportamentele sexuale considerate riscante (prezența mai multor parteneri sexuali pe parcursul ultimelor luni - n.r.). Criza de sânge și de preparate pe bază de sânge este atât de mare, încât noi ne-am dori să nu refuzăm pe nimeni. Din păcate, acest lucru nu este posibil, așa cum reiese din datele pe care le avem la dispoziție. Ca recomandare, îi rugăm pe cei care vin să doneze să acorde o mai mare atenție alimentației, cel puțin cu câteva zile înainte de a veni la centru. Nu sunt indicate mâncărurile grase și nici excesul de alcool", a explicat Camelia Stoichicescu, directoarea CRTS Galați.

În toată această multitudine de respingeri, există însă și un aspect pozitiv. Numeroși gălățeni vin să doneze fără să știe că suferă de vreo afecțiune, astfel că află că sunt bolnavi în urma setului de analize efectuate la centru. În cea mai mare parte a situațiilor, este vorba însă despre boli aflate în stadii incipiente, atunci când tratamentele sunt mai eficiente și mai ușor de urmat. Este cazul diabetului zaharat de tip 2 sau al unor infecții cronice, spre exemplu.

Citit 2515 ori Ultima modificare Joi, 17 Februarie 2022 00:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.