Pacienții cu fibroză chistică fac primul pas către tratament decontat

Pacienții cu fibroză chistică fac primul pas către tratament decontat
În imagine, Mihăiță Bariz
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Pacienții cu fibroză chistică (mucoviscidoză) care au protestat în fiecare joi, în ultimele șase săptămâni, în fața Guvernului, iar apoi în fața Ministerului Sănătății, pentru ca tratamentul lor să fie decontat de statul român, au făcut un prim pas spre victorie: Ministerul Sănătății a publicat, în transparență decizională, un proiect de Hotărâre de Guvern ce prevede includerea Kaftrio pe lista medicamentelor compensate.

"Dacă lucrurile vor continua normal, pacienții diagnosticați cu fibroză chistică vor beneficia de medicamentul salvator compensat în circa două, trei luni", afirmă Mihăiță Bariz, tânăr diagnosticat cu fibroză chistică, cel care a inițiat protestul ce a dus la includerea medicamentului Kaftrio în proiectul de Hotărâre de Guvern.

Kaftrio este denumirea comercială a medicamentului care conține trei substanțe active - Ivacaftorum, Tezacaftorum și Elexacaftorum.

Mihăiţă Bariz suferă de fibroză chistică şi este foarte implicat în sprijinirea pacienţilor care suferă de această afecţiune. O perioadă, respiraţia lui a depins de un concentrator de oxigen şi urma să fie supus unui transplant de plămâni, deoarece plămânii lui funcţionau în unele situaţii la capacitatea de 21 la sută, după cum el însuşi a mărturisit public. Problema este, însă, că în România nu se poate face transplant de plămâni.

Anul trecut, în urma donaţiilor făcute de 4.000 de oameni, Mihăiță Bariz a reuşit să îşi cumpere un tratament în urma căruia a ajuns "omul care poate alerga liber, poate juca fotbal şi care poate avea un job normal, ca toţi ceilalţi", după cum el însuși a explicat. În doar trei luni de la administrare, funcţia plămânilor săi a atins aproape 60 la sută din capacitate.

Citit 1017 ori Ultima modificare Vineri, 18 Februarie 2022 01:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.