Ziua de luptă împotriva mielomului multiplu

Ziua de luptă împotriva mielomului multiplu
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

La nivel internațional, data de 30 martie este dedicată conștientizării mielomului multiplu – un tip de cancer de sânge care se manifestă prin multiplicarea necontrolată a plasmocitelor din măduva osoasă. Conform Globocan, în România, în 2020, au apărut 881 cazuri noi pe an, cu o prevalență la cinci ani de 2.296 de cazuri, conform aceleiași surse.

Potrivit noului registru înființat în România, avem sub 500 pacienți nou diagnosticați/an. Mielomul multiplu este așadar mult subdiagnosticat, informație confirmată și în Planul Național de Combatere a Cancerului.

„Noile terapii apărute, mai ales în ultimul deceniu, au permis prelungirea de la trei la șapte ani a duratei mediane de supraviețuire a pacienților cu mielom multiplu, astfel că șansele pacienților cu această afecțiune de a trăi mult sunt semnificativ mai mari, în prezent”, a precizat, anul trecut, prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

Potrivit reprezentanților Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, România este în urma țărilor dezvoltate cu aproximativ cinci-șase ani în materie de acces la tratamente inovatoare și diagnosticare precoce a acestei afecțiuni oncologice. Acest decalaj trist este confirmat zilnic prin decesele care pot fi evitate.

Citit 695 ori Ultima modificare Sâmbătă, 02 Aprilie 2022 16:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.