Legumele trebuie să facă parte dintr-o alimentaţie sănătoasă. În afara vitaminelor şi mineralelor pe care le furnizează, legumele contribuie şi la reglarea zahărului din sânge. Jill Weisenberger, nutriţionist american, care a scris mai multe cărți despre această patologie, recomandă în mod special anumite legume, potrivit EatingWell, preluat de clicksanatate.ro.
Bogaţi în vitamina A, necesară pentru vedere şi imunitate, morcovii sunt şi sursă de fibre, care induc senzaţia de saţietate. De aceea, mâncând mai des morcovi, vei fi mai puţin tentat să mănânci gustări care pot creşte glicemia.
Broccoli
Pe lângă faptul că ajută la inducerea sațietăţii, fibrele din legume acționează ca un prebiotic. „Fibrele prebiotice sunt fermentate de bacteriile noastre intestinale, ceea ce le ajută să se înmulţească”, spune Jill Weisenberger. „În unele cazuri, ajută la metabolismul glucozei și al colesterolului.” Broccoli este o alegere excelentă, la fel ca toate legumele crucifere.
Dovleacul
Dovleacul este bogat în carotenoizi, compuși care promovează sănătatea inimii și pot proteja faţă de anumite tipuri de cancer. De asemenea, este sărac în calorii și bogat în fibre, potrivit dieteticianului.
Varza
Varza este o legumă bogată în vitamina C, care întărește imunitatea și sănătatea inimii. De asemenea, conține multe fibre, care încetinesc asimilarea a tot ceea ce mănânci, ceea ce previne creşterile bruşte ale glicemiei.
Roşiile
Dincolo de gustul pe care îl dau mâncărurilor, roşiile pot preveni cancerul şi bolile de inimă, graţie licopenului, compusul care le dă culoarea specifică. Totodată, roşiile sunt sărace în calorii şi ajută la menţinerea glicemiei la valori normale.
Ciupercile
Unele studii au asociat un antidiabetic oral cu deficitul de vitamina B, prezentă în ciuperci. Totodată, ciupercile ajută la controlul glicemiei.