Plante care mențin sănătatea inimii

Plante care mențin sănătatea inimii
Păducelul este una dintre primele plante recomandate ca adjuvante pentru buna funcţionare a inimii
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În completarea unui stil de viaţă sănătos, plantele pot ajuta la menţinerea sănătăţii inimii, prevenind sau ameliorând suferinţele cardiace. Păducelul, roiniţa şi talpa-gâştii se numără printre plantele care pot oferi protecţie mușchiului cardiac. În farmacia naturii găsim însă numeroase alte plante care pot aduce beneficii sănătăţii cardiovasculare. Sunt recomandate în acest scop remediile care acţionează asupra factorilor de risc, precum hipertensiunea, ateroscleroza şi nivelul crescut al grăsimilor din sânge, potrivit clicksanatate.ro.

Numit şi ”cardiologul naturii”, păducelul este una dintre primele plante recomandate ca adjuvante pentru buna funcţionare a inimii. Un compus din păducel, acidul triterpenic, contribuie la lărgirea căilor coronariene şi la tratarea bolilor de inimă pe fond nervos. Păducelul normalizează tensiunea arterială, ameliorează tahicardia şi tulburările neuro-vegetative şi îmbunătăţeşte tonusul cardiac. Planta poate fi folosită şi în insuficienţa cardiacă moderată. Nervozitatea, anxietatea şi hiperactivitatea, care agravează hipertensiunea, pot fi, de asemenea, ţinute sub control cu ajutorul remediilor de păducel. 

Ceaiul de păducel se prepară dintr-o lingură de plantă (fructe sau flori uscate) la o cană cu apă fierbinte, lăsate la infuzat 15 minute. Se beau două-trei căni zilnic, înainte de mese. Cere acordul medicului dacă urmezi tratament cu antihipertensive, cu antiaritmice sau cu vasodilatatoare. 

Roiniţa normalizează funcţia cardiacă

Această plantă are acţiune sedativă, reglatoare psiho-emoţională, scade agitaţia, normalizează funcţia inimii şi îmbunătăţeşte procesele cognitive. Din punct de vedere fitoterapeutic, sunt valorificate frunzele de roiniţă, care au în componenţă, printre altele, tanin şi citrol. Roiniţa ajută la reglarea ritmului cardiac, reducând, în acelaşi timp, nivelul de stres, fiind ideală în perioadele mai tensionate, care pot afecta şi inima. De asemenea, unele studii au arătat că planta poate fi un adjuvant în scăderea tensiunii arteriale şi a trigliceridelor, oferind astfel protecţie inimii.

Roiniţa se utilizează sub formă de infuzie, care se prepară dintr-o lingură de plantă la 250 de mililitri de apă clocotită. Se lasă un sfert de oră la infuzat, se strecoară şi se consumă cu 30 de minute înainte de mese, de trei ori pe zi.

Usturoiul scade colesterolul

Usturoiul are efect diuretic şi vasodilatator asupra vaselor periferice, ceea ce ajută la scăderea presiunii sângelui. Acestora li se adaugă beneficiile în ceea ce priveşte reducerea colesterolului, precum şi acţiunea antioxidantă şi antiinflamatoare, cu efecte pozitive asupra inimii. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, „această plantă poate fi utilă în caz de hipertensiune moderată”.

În scop terapeutic, se pot mănâncă zilnic unu până la trei căţei de usturoi zdrobit. Mai poate fi administrat sub formă de tinctură, din care se iau 30 de picături, de trei ori pe zi. Pentru că usturoiul poate subţia sângele, persoanele care iau tratament cu anticoagulante şi cele care urmează să facă operaţie nu trebuie să îl consume în cantităţi mari.

Talpa-gâştei, utilă în bolile de inimă pe fond nervos

Un alt remediu recomandat în menţinerea sănătăţii cardiovasculare este talpa-gâştei. Substanţele conţinute de această plantă, printre care se numără alcaloizii şi sărurile minerale, o recomandă în susţinerea bunei funcţionări a aparatului cardiovascular. Talpa-gâştei are influenţă atât asupra sistemului nervos central, cât şi asupra inimii, fiind indicată mai ales în bolile de inimă pe fond nervos. Totodată, echilibrează tensiunea arterială, având acţiune vasodilatatoare. Infuzia de talpa-gâştei se obţine dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat cinci-șapte minute. Se beau două-trei căni pe zi, adaugă clicksanatate.ro.

Frunzele de măslin, vasodilatator coronarian

Un compus din frunzele de măslin (oleuropein) are acţiune hipotensoare, vasodilatatoare coronariană şi reglatoare a nivelului ritmului cardiac. Aceste beneficii recomandă frunzele de măslin în hipertensiunea uşoară şi în cea moderată. În plus, acest remediu ajută şi la normalizarea nivelului colesterolului.

Ceaiul din frunze de măsline se obţine dintr-o linguriţă de plantă la 200 de mililitri de apă clocotită. Se lasă acoperit un sfert de oră, după care se strecoară. Se pot bea trei căni pe zi. Tinctura de măslin se administrează astfel: câte 30 - 40 de picături, de trei ori pe zi, după masă, într-un pahar cu apă.

Mesteacănul, sulfina, rizomii de pir, traista-ciobanului, cozile de cireşe, coada-calului şi mătasea de porumb sunt alte plante indicate în hipertensiune.

Citit 1731 ori Ultima modificare Duminică, 22 Mai 2022 01:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.