Începe sezonul bolilor diareice acute

Începe sezonul bolilor diareice acute
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

În fiecare an, pe perioada verii, sute de gălățeni ajung la medic cu boli diareice acute. Cei mai mulți dintre pacienți sunt copii, în cazul cărora manifestările bolii sunt mai severe. Doctorii spun că părinţii sunt cei care trebuie să aibă grijă ca micuţii să respecte regulile elementare de igienă personală şi colectivă.

Bolile diareice acute sunt cauzate de o mare diversitate de bacterii, virusuri şi fungi. Cel mai adesea, această afecţiune se manifestă prin scaune apoase frecvente, prin deshidratare, simptom care reprezintă urgenţa principală în asemenea situaţii, prin vărsături şi prin febră. Atunci când aceste manifestări sunt prea intense, pacientul ajunge la medic sau chiar la camera de gardă a spitalului.

Pentru a preveni bolile diareice acute, trebuie să vă spălaţi pe mâini, cu apă şi săpun, ori de câte ori este cazul (înainte şi după masă, după folosirea WC-ului, atunci când veniţi acasă - n.r.). Înainte de a le mânca, fructele şi legumele trebuie spălate sub jet puternic de apă. Apa pe care o beţi trebuie să provină doar din surse sigure şi autorizate. Nu în ultimul rând, trebuie verificat și termenul de garanţie al alimentelor cumpărate.

În 2020, an în care au fost impuse cele mai severe măsuri de distanțare socială și când îndemnul de a te spăla pe mâini era la ordinea zilei, în județul Galați au fost diagnosticate doar 275 de cazuri de diaree acută, față de 807 cazuri, în anul precedent. Bineînțeles, această scădere a fost, în principal, una aparentă, ea fiind cauzată și de închiderea spitalelor pentru pacienții non-COVID, ceea ce a făcut ca mulți pacienți să rămână nediagnosticați.

Citit 2078 ori Ultima modificare Duminică, 12 Iunie 2022 23:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.