Farmaciile din Galați care distribuie gratuit pastile cu iod

Farmaciile din Galați care distribuie gratuit pastile cu iod
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Comprimatele de iodură de potasiu sunt distribuite gratuit către populație, prin farmaciile comunitare alese de Ministerul Sănătății (MS). În județul Galați, 27 de farmacii iau parte la campania desfășurată de autorități. Pastilele cu iod sunt eliberate doar pe baza unei rețete obținute de la medicul de familie și se vor administra doar în cazul foarte puțin probabil al unui eveniment nuclear.

Potrivit unei liste publicate de MS, 20 de farmacii sunt din municipiul Galați, șase din Tecuci și una din Nicorești. Astfel, în toată partea de nord-vest a județului nu există nicio farmacie inclusă în această campanie.

Pentru a intra în posesia pastilelor cu iod, cetăţenii eligibili trebuie să se adreseze medicilor de familie, care le vor elibera reţete. Persoanele care nu au medic de familie se pot prezenta la orice cabinet de medic de familie pentru a completa o declaraţie pe proprie răspundere în faţa medicului de familie. Autorităţile au precizat că în farmacii vor fi disponibile gratuit materiale informative referitoare la administrarea corectă a acestor comprimate.

Actul normativ mai prevede că, la ridicarea din farmacie, pacientul semnează un acord privind administrarea tratamentului, document care se păstrează în farmacie împreună cu prescripţia medicală.

Dozele recomandate

Ghidul de informare publicat de MS prevede că iodura de potasiu de 65 de miligrame se administrează exclusiv la indicaţiile autorităţilor şi doar în caz de incident nuclear. Autorităţile îi vor informa pe cetăţeni prin intermediul radioului, televiziunii, presei şi prin intermediul sirenelor de protecţie civilă. Comprimatele cu iod au administrare orală şi pot fi mestecate sau înghiţite. Pentru copiii sub șase ani, pastila poate fi zdrobită şi amestecată cu lapte, suc de fructe, miere sau iaurt. În cazul administrării la sugari, doza poate fi dizolvată în lapte, apă, suc de fructe sau zdrobită şi amestecată cu lichidele menţionate.

Doza recomandată pentru adulţi şi pentru copii cu vârste peste 12 ani este de două comprimate – echivalentul a 100 de miligrame de iod, în timp ce pentru copiii între 3 şi 12 ani, doza indicată este de un comprimat – echivalentul a 50 de miligrame de iod. Recomandarea pentru copiii cu vârste între o lună şi trei ani este de o jumătate de comprimat – echivalent cu 25 de miligrame de iod; iar la nou-născut, un sfert de comprimat – echivalent cu 12,5 miligrame de iod. 

Cine face parte din grupul-țintă

Ghidul de administrare mai prevede că, pentru a fi eficiente în blocarea absorbţiei radioactive, comprimatele trebuie luate cât mai curând după expunerea la radiaţii.  În cazul în care administrarea are loc la patru-șase ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporţie de aproximativ 50 la sută. În cazul în care administrarea de iodură de potasiu are loc mai târziu de 12 ore după expunere, absorbţia acesteia nu mai este semnificativă, deoarece iodul radioactiv a fost absorbit deja de către glanda tiroidă. 

Durata tratamentului este limitată la o doză unică, doză care va fi administrată sub controlul autorităţilor competente. Această doză va oferi protecţie pentru o expunere de până la 24 de ore, potrivit aceleiaşi surse. În cazul continuării expunerii la radiaţii radioactive, poate fi necesară administrarea unei noi doze, în decursul a două zile.

Nou-născuţilor nu li se va administra mai mult de o doză, prevede Ghidul. Beneficiul potenţial al profilaxiei cu iod este cu atât mai mare cu cât vârsta este mai mică. Riscul de cancer tiroidian per unitate de doză de iod radioactiv este mai mare la făt, nou-născut şi sugar decât la adult. Ca urmare, populaţia-ţintă pentru administrarea iodului este reprezentată mai ales de persoanele cu vârste sub 40 de ani.

Profilaxia cu iodură de potasiu nu se recomandă la persoane cu vârste peste 40 de ani pentru că riscul de cancer tiroidian este mic, în timp ce riscul de complicaţii tiroidiene induse de iod este mai mare. Medicamentul este contraindicat persoanelor cu sensibilitate la iodura de potasiu sau la oricare dintre substanţele componente, celor cu dermatită herpetiformă şi cu vasculită. Ordinul mai prevede că pastilele cu iodură de potasiu vor rămâne în farmacii timp de şase luni de la data recepţiei. La finalul acestei perioade, vor fi predate toate stocurile, împreună cu acordurile semnate de pacienţi şi prescripţiile medicale.

Lista farmacii:

Citit 5206 ori Ultima modificare Vineri, 08 Iulie 2022 22:16

2 comentarii

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.