Manager de spital: „Colegilor mei le este frică să declare infecțiile nosocomiale”

Manager de spital: „Colegilor mei le este frică să declare infecțiile nosocomiale”
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Oamenilor din spitale, „colegilor mei, le este frică să declare infecțiile nosocomiale, pentru că declararea acestora este percepută de către personalul medical ca o pedeapsă”, a afirmat Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din București, într-un recent interviu acordat HotNews.ro.

În opinia sa, un prim pas care ar trebui făcut ar fi „să se lucreze la legislația care prevede încadrarea infecțiilor nosocomiale ca o pedeapsă”. „Infecțiile nosocomiale sunt lucruri pe care noi nu ni le dorim. Și noi suntem oameni, și noi am fost internați în spital; o mare parte dintre asistenți, medici, din personalul medical și o mare parte dintre noi am avut și noi parte de aceste infecții nosocomiale. Prin urmare, știm cât de dureros este pentru un pacient să lupte cu un germen rezistent luat din spital”, a mai precizat Beatrice Mahler. 

Altfel, în România, legea îi descurajează pe managerii de spitale să raporteze infecții nosocomiale. Ei riscă sancțiuni în cazul în care raportează infecții asociate actului medical. Lucrurile se desfășoară, practic, fix pe dos față de alte țări, unde medicii și managerii de spitale sunt încurajați să raporteze infecțiile asociate actului medical, raportarea fiind primul pas către rezolvarea problemei.

”Eu cred că trebuie lucrat la mentalitate. Și mentalitatea nu se poate schimba decât printr-o poziționare a autorităților, a celor care ne controlează, într-un sens în care controlul să nu devină o modalitate de pedeapsă, pentru că noi căutăm vinovați. Sigur, uneori, da, avem persoane vinovate de anumite lucruri, dar eu cred că trebuie estimată responsabilitate acelor angajați, nu căutată vinovăția lor. După aceea, cred că și acest lucru am început să îl facem, după momentul, sau cel puțin să îl conștientizăm mult mai acut și după momentul Colectiv și după momentul în care ai în spital astfel de infecții. Vorbim și de generații care trebuie să se schimbe în medicină și, din fericire, ele se schimbă - o spun cu tot respectul, față de toți profesioniștii”, mai crede managerul de la ”Marius Nasta”.

În acest context, Beatrice Mahler este optimistă și spune că, în mandatul său, generația din ”Marius Nasta” s-a schimbat, iar acest lucru se va vedea tot mai mult în anii care vor urma. „În patru ani avem 39 de medici tineri și acest lucru se simte. Și eu cred că în doi-trei ani, acești oameni noi vor prinde aripi și vor schimba tot ceea ce înseamnă responsabilitate față de pacient”, a adăugat managerul Institutului bucureștean.

Foto: viata-medicala.ro

Citit 2817 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Noiembrie 2022 13:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.