Donație de 20.000 de euro pentru nou-născuți la Spitalul din Târgu Bujor (FOTO)

Donație de 20.000 de euro pentru nou-născuți la Spitalul din Târgu Bujor (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Spitalul Orășenesc Târgu Bujor a primit, săptămâna trecută, o donație constând în aparatură medicală performantă, pentru Secția de Neonatologie, în valoare de 20.000 de euro.

Mortalitatea infantilă situează România pe primul loc în Uniunea Europeană. Pentru a veni în sprijinul bebelușilor născuți prematur, Organizația „Salvați Copiii” a accelerat programul de combatere a mortalității infantile și a dus la  Spitalul Orășenesc Târgu Bujor, județul Galați, aparatură medicală complexă, constând în: incubator neonatal, monitor funcții vitale pentru nou-născuți, puls-oximetre profesionale pentru nou-născuți și copii și pompă volumetrică cu bibliotecă de medicamente. În Secția de Pediatrie a spitalului, care este singurul spital pe o rază de 65 de kilometri, sunt îngrijiți anual 1.200 de copii, iar în Secția de Neonatologie se nasc peste 100 de copii anual. Peste 8% dintre copiii care au venit pe lume la Spitalul Tg. Bujor s-au născut prematur și au prezentat complicații la naștere, de la icter neonatal, stop cardiac cu resuscitare, suferință respiratorie, atelectazie pulmonară (plămâni insuficient dezvoltați – colaps) la compresiuni și afecțiuni ale cordonului ombilical. ”Primele zile de viață, pentru un copil născut prematur, sunt extrem de importante. Bebelușii prematuri au organele insuficient dezvoltate, sistem imunitar deficitar, nu pot respira singuri și nu își pot menține temperatura corpului, ceea ce face foarte dificilă adaptarea la viața extrauterină. Pentru evitarea complicațiilor, ei au nevoie de echipamente speciale. Acești micuți trebuie să petreacă mai mult timp în spitalul nostru, iar cu ajutorul echipamentelor primite de la «Salvați Copiii», aparate medicale dedicate și performante, le vom putea oferi condițiile optime de care au nevoie pentru a se dezvolta. Astfel, în incubator se asigură un micro-mediu închis care asigură condiții optime de temperatură și umiditate, dar în același timp nou-născutul este protejat de infecții, alergeni, de zgomotele în exces sau de intensitatea luminii care îi pot face rău. Semnele vitale ale bebelușului sunt monitorizate permanent cu ajutorul monitorului de funcții vitale și al puls-oximetrului, terapia cu medicamente și alimentația parenterală sunt efectuate cu ajutorul pompei volumetrice”, a precizat dr. ec. Victoria Gheonea, manager Spitalul Orășenesc Târgu Bujor.

Fundația „Salvați Copiii” și Amalia Năstase, în vizită la Târgu Bujor

„Programul de combatere a mortalității infantile este unul ambițios, care are mai multe componente, de la accesul la servicii medicale pentru femeile din comunitățile vulnerabile și copiii lor până la dotarea și refacerea unor secții de Neonatologie. Este crucial ca spitalele din țară să poată îngriji copii născuți prematur, în cazul lor fiecare minut după naștere este crucial”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv ”Salvați Copiii” România. Despre importanța responsabilității sociale și a implicării companiilor în reducerea mortalității infantile în România a vorbit, în cadrul evenimentului, și Amalia Năstase: „«Salvați Copiii» intervine concret și consistent de 12 ani în dotarea cu echipamente performante, iar noi putem ajuta la rândul nostru. În această perioadă companiile au la îndemână mecanismul de redirecționare a 20% din impozitul pe profit, un real ajutor pentru continuarea campaniei de dotare a maternităților cu aparatură vitală de ultimă generație necesară pentru salvarea vieților celor mici”, a susținut Amalia Năstase, ambasadorul  campaniei.

Spitalul din Târgu Bujor acordă asistență medicală pentru o populație de peste 63 de mii de locuitori din centrul județului Galați, fiind singurul spital pe o rază de 65 de km. Cele mai apropiate spitale se află la  o distanță  de  70 de kilometri, la Galați, la Bârlad la 65 de kilometri și la Tecuci la 60 de km. În Secția de Neonatologie se îngrijesc în jur de 100 de bebeluși pe an, iar peste 8% dintre copiii care au venit pe lume la  maternitatea Spitalului Târgu Bujor s-au născut prematur. În Secția de Pediatrie sunt îngrijiți anual 1.200 de copii. Statisticile arată că mortalitatea infantilă în județul Galați era de 5,8 la mie în anul 2020.

 

Citit 3340 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Noiembrie 2022 13:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.