UPDATE. DSP Galați confirmă apariția mai multor cazuri de scarlatină

UPDATE. DSP Galați confirmă apariția mai multor cazuri de scarlatină
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

După apariţia în spațiul public a unor informaţii despre cazuri de scarlatină în rândul elevilor, Direcția de Sănătate Publică Galați a confirmat existența unui focar de scarlatină într-o grădiniță.

Instituția nu a făcut public numele grădiniței, însă Inspectoratul Școlar Județean Galați ne-a declarat că este vorba despre Grădinița Nr. 36, unde au fost deja confirmate trei cazuri.

"În contextul epidemiologic actual, Direcția de Sănătate Publică Galați a înregistrat un focar de scarlatină într-o grădiniță din municipiul Galaţi și cazuri izolate în alte instituții de învățământ, fără link epidemiologic. Totodată, vă informăm că focar înseamnă înregistrarea a trei sau mai multe cazuri într-o clasă, cu link epidemiologic", ne-a declarat Liliana Iordăchescu, purtătoarea de cuvânt a Direcției de Sănătate Publică Galați.

Aceasta ne-a transmis și unele măsuri de prevenție, precum și modul în care un copil infectat se poate întoarce în colectivitate. "Principala măsură de prevenire a scarlatinei este spălarea cu apă și săpun a mâinilor, ori de câte ori este nevoie, triajul epidemiologic efectuat zilnic de către personalul medical din colectivități, educația pentru sănătate adresată în special personalului didactic, părinților, copiilor și angajaților din sectorul alimentar", a precizat reprezentanta DSP Galaţi.

Date care se bat cap în cap

Din sursele noastre, am aflat însă că la Seminarul Teologic "Sf. Apostol Andrei" Galați, într-o singură clasă, sunt cel puțin cinci cazuri confirmate. Reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean Galați, Adrian Silivestru, spune că, din informațiile primite de la DSP, aici sunt confirmate câte două cazuri, în două clase diferite.

În condiţiile în care, așa cum declară reprezentanta DSP Galați, focarul se declară la trei cazuri confirmate într-o clasă, situația de la Seminarul Teologic nu s-ar înscrie în această categorie. La Școala Gimnazială Nr. 25 au rămas momentan doar două cazuri confirmate. 


La Galați, modulul IV din anul școlar 2022-2023 se încheie sub semnul unei epidemii de scarlatină. În mai multe unități de învățământ din oraş, situația este alarmantă încă de la începutul acestei săptămâni.

În timp ce părinții se tem pentru viața copiilor și sunt plimbați pe la spitalele din oraș pentru analize și confirmări, autoritățile locale, care ar trebui să rezolve sitația, fac apel la calm.

Situația gravă din școlile gălăţene datează de câteva zile. În cel puţin două unităţi de învăţământ, rând pe rând, micuții școlari au acuzat dureri de cap și de gât (simptomele de debut ale infecției), iar părinții au fost chemați să îi ia acasă, cu recomandarea de a merge la specialist, pentru investigații suplimentare și tratament. Pe grupurile de whatsapp ale claselor s-a creat o adevărată isterie în rândul părinților, care își exprimă temerile. "Sunt familii cu doi copii. Unul dintre ei merge la școală, îl iau de acolo bolnav și până ajung la medic și aflu ce are deja îi transmite virusul și celuilalt. Nu mi se pare corect că lucrurile, în situații de genul acesta, decurg așa. Ar trebui să se urgenteze cumva, să aflăm imediat despre ce este vorba și măcar să luăm măsura izolării celui bolnav", scrie o mămică.

Joi, în ultima zi în care școlarii au avut cursuri, situația deja se agravase în prima şcoală despre care am aflat că se confruntă cu scarlatina. La o altă unitate de învățământ din oraș au fost testați toți elevii, iar nouă elevi au fost depistaţi pozitiv, până la finalizarea programului școlar.

Inspectoratul Școlar Județean cunoaşte situația

Contactat telefonic, profesorul Adrian Silivestru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Galați, ne-a declarat, încă de la începutul acestei săptămâni, că se cunoaște situaţia din școli. Acesta a făcut apel la calm și ne-a asigurat că fiecare unitate de învățământ în care au apărut cazuri de scarlatină a luat măsuri suplimentare de igienă și de dezinfecție și că s-a ținut permannet legătura cu Direcția de Sănătate Publică Galați, instituție care s-a preocupat permamnent de monitorizarea situației din școli. Pe de altă parte, însă, inspectorul Silivestru spune că, în momentul de față, singura măsură care se poate lua într-o clasă unde un copil are scarlatină este ca acesta să fie izolat de colectiv și să se facă dezinfecție în clasă. "Nu avem voie să închidem școala, nici măcar clasa respectivă. Din păcate, legislația în vigoare nu ne permite să mai face cursuri online", a mai spus acesta.

Deși am solicitat date oficiale şi de la reprezentanții DSP Galați, nu am primit încă răpsuns. Vom reveni cu amănunte, imediat ce vom intra în posesia acestora.

Citit 7934 ori Ultima modificare Sâmbătă, 08 Aprilie 2023 13:08

2 comentarii

  • postat de Das
    Joi, 06 Aprilie 2023 23:22
    89.136.7.***
    Pe vremuri in orice scoala era un medic, un cabinet medical si copiii erau verificati sa nu aiba diverse boli sau cu transmitere..variola, rujeola, scarlatina, paduchi, purici , viroze, gripa , ciuperci, paraziti, bacterii , dermatita, psoriazis , rozacee.
    Am informatii ca la mai multe scoli si gr
    0
    0
  • postat de io
    Joi, 06 Aprilie 2023 17:48
    5.14.143.***
    Nimeni nu ia nici o masura! Sanatatea copiilor nu este o prioritate! Institutiile statului se ocupa doar cu musamalizarea unor astfel de cazuri astfel incat impactul mediatic sa fie cat mai mic iar factorul politic sa "sufere" cat mai putine pierderi electorale, asta fac ambele institutii si cele di
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.