Bolnavii de cancer vor beneficia mai ușor de investigații și tratament

Bolnavii de cancer vor beneficia mai ușor de investigații și tratament
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Pentru îmbunătățirea asistenței medicale pentru pacienții oncologici, guvernul a adoptat recent un act normativ menit să faciliteze accesul acestora la investigații, tratament și alte proceduri indispensabile. Această măsură are potențialul de a aduce o schimbare semnificativă în viețile a milioane de oameni care se confruntă cu dificila luptă împotriva cancerului.

Potrivit noului act normativ, pacienții cu afecțiuni oncologice vor beneficia de un proces accelerat de investigare și tratament. În trecut, mulți pacienți au întâmpinat dificultăți în obținerea diagnosticului și începerea tratamentului, din cauza birocrației și a întârzierilor în sistemul medical. Noile reglementări au scopul de a elimina aceste obstacole și de a asigura o îngrijire mai rapidă și mai eficientă pentru pacienții oncologici.

Una dintre cele mai semnificative măsuri adoptate este reducerea timpului necesar pentru obținerea rezultatelor investigațiilor medicale. În trecut, așteptarea pentru rezultatele testelor putea dura săptămâni sau chiar luni, ceea ce întârzia începerea tratamentului. Acum, potrivit noilor reglementări, se preconizează că timpul de așteptare va fi redus semnificativ, permițându-le pacienților să primească diagnosticul și să înceapă tratamentul într-un interval mult mai scurt de timp.

"S-a eliminat bariera birocratică existentă până acum, conform căreia bolnavii de cancer nu puteau efectua în mod direct investigațiile de tip PET-CT, fiind necesară aprobarea din partea comisiei speciale a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Comisia respectivă se întrunea lunar pentru a aviza permiterea efectuării procedurilor oncologice, fapt ce determina prelungirea nejustificată a aşteptării bolnavilor, care erau programaţi uneori, pentru examinări, chiar şi după câteva luni. Potrivit noilor reglementări cuprinse în Hotărârea de Guvern, bolnavii vor fi programaţi pentru efectuarea examinărilor de tomografie computerizată şi imagistică prin rezonanţă magnetică la recomandarea medicilor specialişti oncologi, în baza unor criterii medicale. Simplificarea metodologiei privind ajungerea efectivă a pacienţilor de cancer la investigaţii şi tratament reprezintă multiplicarea şanselor acestora de a beneficia de întreg ansamblul instrumentar al sistemului de sănătate şi, implicit, maximizarea posibilităţilor de vindecare", a transmis într-un comunicat deputata PNL Cristina Burciu.

În acest sens, sunt în fază de finalizare normele de aplicare a Planului Naţional de Control şi Combatere al Cancerului, ale cărui priorităţi sunt prevenţia, depistarea precoce şi schematizarea accesului la tratament şi la terapii personalizate.

Citit 2640 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 Iunie 2023 20:34

1 comentariu

  • postat de Galateanul
    Luni, 19 Iunie 2023 13:00
    81.12.150.***
    Bine ca madam Va si Le s-a pensionat.... Au mai ramas ceva uscaturi cu aceleasi apucaturi... Speram sa se schimbe in bine....
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.