Donatori de celule stem hematopoietice

Donatori de celule stem hematopoietice
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice (RNDCSH) a anunţat depăşirea pragului de 100.000 de donatori voluntari de celule stem hematopoietice înregistraţi până în prezent.

"De la înfiinţarea Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice şi până în prezent, 466 de pacienţi români au fost transplantaţi cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiţi.

Pentru 24 de pacienţi, donatorii compatibili genetic au fost din România. Graţie interconectării Registrului la structurile similare internaţionale, în cei zece ani de existenţă ai RNDCSH, 25 de donatori români au fost compatibili şi au contribuit la salvarea unor pacienţi provenind din alte ţări, precum Bulgaria, Danemarca, Germania, Italia, Marea Britanie, Spania, Slovacia, Statele Unite ale Americii", precizează reprezentanții RNDCSH.

Conform sursei citate, în 2023, 12 donatori români au trecut prin procedura de donare de celule stem hematopoietice, cea mai mare cifră anuală de când este Registrul funcţional.

În lume, la fiecare trei minute, un om este diagnosticat cu un cancer de sânge, iar singura soluţie terapeutică o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice. Acest tip de transplant poate salva viaţa pacienţilor în cazul a peste 70 de boli grave de sânge, printre care leucemiile, limfoamele, mieloamele, anemia aplastică şi anemiile hemolitice ereditare severe.

Citit 3016 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Februarie 2024 14:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.