La Spitalul TBC, sistem unic în țară de prevenire a contaminării (FOTO)

La Spitalul TBC, sistem unic în țară de prevenire a contaminării (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(40 voturi)

Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC - n.r.) din Galați a devenit luni, 22 aprilie, unitatea medicală care dispune de cel mai modern sistem de ventilație cu presiune negativă din țară, ce permite decontaminarea și împiedicarea răspândirii germenilor din zonele potențial contagioase. Investiția, în valoare de 7,2 milioane de lei, a fost asigurată de Consiliul Județean (CJ) Galați, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).

Pe lângă sistemul cu presiune negativă și de filtrare a germenilor - o veritabilă "uzină" medicală - au fost reconfigurate și schimbate complet instalațiile electrice, instalațiile de ventilație și de climatizare, precum și cele de prevenire a incendiilor. Proiectele au inclus două corpuri ale spitalului (Corpul C și Corpul A), în total 177 de paturi, din care sistemul de ventilație negativă poate să cuprindă întreg Corpul C, cu o capacitate de 97 de paturi.

Aceste investiții fac parte dintr-un program amplu de investiții la Spitalul de Pneumoftiziologie, în valoare de peste 10 milioane de euro, o consecință inclusiv a experienței pe care cadrele medicale și administrația publică le-au avut în perioada pandemiei de COVID-19.

"În pandemie am stat toți cu frică, pentru că erau foarte multe aparate la rețea, pentru că acest corp are 97 de paturi și era nevoie de o rețea cu 97 de instalații de oxigen, care trebuiau băgate în priză. Instalația era veche, suprasolicitată, efectiv ne rugam să nu se întâmple vreo nenorocire. Atunci am decis că trebuie să schimbăm totul! Și am reușit, cu fonduri europene, să schimbăm în totalitate circuitele medicale, să avem cel mai performant sistem din țară! Vreau să le mulțumesc din nou cadrelor medicale pentru tot ce au făcut în perioada pandemiei, când au fost "în linia întâi"! Au făcut față cu brio, iar noi nu putem decât să fim bucuroși că putem să le venim în ajutor, iar prin aceste investiții să creștem calitatea serviciilor medicale oferite gălățenilor", a declarat președintele CJ Galați, Costel Fotea.

Din punct de vedere tehnic, investițiile au constat nu doar în instalarea echipamentelor care asigură sistemul de presiune negativă a aerului în saloane, ci și în schimbarea a nu mai puțin de 12 km de instalații electrice! De asemenea, au fost instalate 200 de console complet echipate deasupra paturilor și peste 400 de corpuri de iluminat LED. La acestea se adaugă sistemele de monitorizare a concentrației de oxigen și de prevenire a incendiilor, dar și renovarea și dotarea clădirii - schimbarea pardoselii, a tâmplăriei din PVC, mobilier, echipamente etc.

"Cel mai important este, desigur, acest sistem de presiune negativă, care permite controlul fluxurilor de aer în saloane și generează o barieră invizibilă împotriva contaminării cu germeni sau viruși", ne-a explicat managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, Monica Necula. "De asemenea, acest sistem este benefic în tratarea plăgilor și în creșterea imunității bolnavului. Avem și pacienți cu tuberculoză, prin urmare e foarte important să controlăm orice boală infecțioasă prin acest sistem. Proiectele CJ Galați sunt un exemplu de bună practică, pentru că s-a înțeles cât de important este sistemul medical și s-a investit foarte mult. Acest proiect - foarte important - aduce în secolul XXI un spital construit acum aproape 150 de ani", a precizat managerul spitalului.

Recent, în premieră, la Spitalul de Pneumoftiziologie a fost introdus și un sistem robotizat de sterilizare cu raze ultraviolete a saloanelor și de control al igienei. De asemenea, în perioada următoare vor urma și alte programe de dotare a spitalului cu echipamente medicale, care să asigure creșterea calității serviciilor medicale oferite pacienților.

Citit 5758 ori Ultima modificare Marți, 23 Aprilie 2024 16:58

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro