Tratament modern pentru tulburarea depresivă majoră, la Spitalul de Psihiatrie din Galați

Tratament modern pentru tulburarea depresivă majoră, la Spitalul de Psihiatrie din Galați
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Începând din luna septembrie 2024, în cadrul Spitalului de Psihiatrie „Elena Doamna” din Galați se derulează Programul Național de Tratament al Tulburării Depresive Majore, care include medicamente eliberate în baza contractelor cost-volum.

În ultimele patru luni ale anului 2024, opt pacienți cu tulburare depresivă majoră au beneficiat de tratament prin acest program. Costul mediu al tratamentului per pacient a fost de 17.115,38 lei. Informațiile sunt precizate într-un raport recent al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Galați.

Ce este depresia clinică

Tulburarea depresivă majoră (TDM), cunoscută și sub denumirea de depresie clinică, este o afecțiune psihiatrică severă care afectează gândirea, starea emoțională și comportamentul unei persoane. Se manifestă printr-o dispoziție profund depresivă și/sau pierderea interesului și plăcerii pentru aproape toate activitățile, timp de cel puțin două săptămâni consecutiv.

În realitate, simptomele pot persista luni sau chiar ani, afectând semnificativ viața personală, profesională și socială a individului.

Printre simptomele frecvente se numără:

  • sentimente persistente de tristețe, goliciune sau deznădejde
  • oboseală cronică și lipsă de energie
  • dificultăți de concentrare
  • modificări ale somnului (insomnie sau hipersomnie)
  • schimbări în apetit și greutate
  • gânduri suicidare sau comportamente de autovătămare

Medicație de ultimă generație

Potrivit studiilor de specialitate, una din patru persoane va fi afectată personal, la un moment dat în viață, de o problemă de sănătate mintală, cum este depresia.

Tratamentul pentru TDM presupune, în cele mai multe cazuri, medicație antidepresivă de ultimă generație, terapie psihologică și, uneori, intervenții psihiatrice mai complexe.

Programele naționale, precum cel implementat la Galați, contribuie la creșterea accesului pacienților la tratamente eficiente și la reducerea stigmatului asociat cu afecțiunile mintale.

Citit 463 ori Ultima modificare Marți, 13 Mai 2025 12:06

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro