Salcâmul - leacul parfumat al lunii mai

Salcâmul - leacul parfumat al lunii mai
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

În fiecare primăvară, dealurile și marginile de pădure se transformă într-un adevărat spectacol vizual și olfactiv, când salcâmul (Robinia pseudoacacia) înflorește în cascade albe, mirosind dulce și liniștitor. Dincolo de frumusețe, această plantă modestă ascunde o farmacie naturală, fiind folosită în medicina alternativă de secole.

Cu mirosul lor dulce şi blând, florile de salcâm au da­rul de a linişti, de a calma şi de a tonifia. Sunt utili­zate pentru combaterea stresului, a migrenelor pe fond de stres, a gastritei hiperacide şi a ulceru­lui, pentru calmarea tusei şi vindecarea unor boli res­piratorii cum ar fi bronşita, bronşita astma­ti­formă sau astmul. În plus, florile de salcâm sunt utilizate și pentru proprietățile lor ușor sedative. O infuzie băută seara poate calma stările de anxietate, iritabilitatea și poate induce un somn liniștit. Este un remediu natural preferat de cei care caută o alternativă blândă la somniferele clasice.

Florile se recoltează manual, pe vreme uscată, la sfârșitul lunii mai, când sunt complet înflorite. Pot fi utilizate proaspete în siropuri sau dulceață, ori uscate pentru ceaiuri. Uscarea se face la umbră, în spații bine ventilate. Dintr-un kilogram de flori proaspete rămân aproximativ 125-150 de grame de plantă uscată.

Un preparat interesant este salata din flori proaspete de salcâm: florile se desprind de pe tijă și se combină cu puțin suc de lămâie, miere, fructe proaspete (portocală sau grepfruit) și, eventual, curmale ori smochine tăiate mărunt. Se lasă câteva minute pentru omogenizare și se consumă înainte de masa principală. Este recomandată în cure de detoxifiere, pentru reglarea apetitului, combaterea insomniei, a stresului sau chiar în cure de slăbire. În același registru, apa de salcâm - obținută prin macerarea florilor uscate într-un litru de apă de izvor, timp de opt ore - poate fi consumată zilnic, având efecte calmante asupra sistemului digestiv și nervos.

În medicina populară, florile de salcâm erau utilizate și în băi aromate pentru calmarea durerilor reumatice sau musculare. De asemenea, în unele regiuni, buchetele de salcâm erau puse în casă pentru a alunga spiritele rele și a aduce liniște sufletească.

Atenție! Deși florile sunt benefice, alte părți ale plantei - frunzele, scoarța și semințele - sunt toxice și nu trebuie consumate sub nicio formă.

Citit 3593 ori Ultima modificare Luni, 26 Mai 2025 13:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.