Restricţii cu dedicaţie

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Un fapt destul de rar în istoria Parlamentului European, principalele grupuri politice, indiferent de orientare, au depus şi, implicit, au sprijinit o rezoluţie comună, una referitoare la accesul lucrătorilor români şi bulgari pe piaţa comunitară a muncii! Cu o majoritate covârşitoare, eurodeputaţii au cerut ca toate state membre UE să ridice până la sfârşitul anului restricţiile ce îi au drept victime pe muncitorii din cele două ţări. Termenul de „victime” nu este deloc exagerat în condiţiile în care zece ţări UE încă mai pun bariere în calea românilor şi bulgarilor chiar dacă în toate studiile, inclusiv cele ale Comisiei Europene, se evidenţiază rolul pozitiv al lucrătorilor din cele două ţări în economiile care i-au acceptat.

Mesajul Parlamentului European este unul important în condiţiile în care se ştie că sunt ţări care vor să se prevaleze de clauzele care permit menţinerea restricţiilor până în 2013 în cazul existenţei „unor ameninţări serioase” pentru pieţele lor de muncă. Realitatea este că românii şi bulgarii sunt catalogaţi „ca o ameninţare”, dar asta mai degrabă din motive politice.

În Marea Britanie, Franţa sau Italia accentele xenofobe la adresa românilor au devenit din ce în ce mai puternice, iar despre Olanda – ce să mai spunem? – în condiţiile în care nu ne vrea nici măcar în Spaţiul Schengen. Rezoluţia Parlamentului European are la rândul ei o valoare politică. Practic, eurodeputaţii reamintesc faptul că nu se poate construi un viitor european comun fundamentat pe egoisme, xenofobie şi interese politice conjuncturale. Unul dintre ţelurile principale ale Uniunii Europene este acela de a construi un spaţiu de liberă circulaţie, în care cetăţenii să aibă dreptul de a se stabili şi munci în orice ţară din spaţiul comunitar.

Nu ne rămâne decât să sperăm că mesajul Parlamentului European va avea capacitatea de a mai limpezi apele într-o perioadă atât de tulbure pentru viitorul comunitar. Rezultatele se vor vedea înainte de sfârşitul acestui an, termenul limită pentru depunerea unor eventuale motivaţii pentru extinderea restricţiilor. Mesajul Parlamentului European vine dintre lume a principiilor. Să vedem acum care va fi răspunsul din Europa reală.

Citit 7488 ori Ultima modificare Vineri, 16 Decembrie 2011 22:17

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.