Un "ficat virtual", obţinut de cercetătorii europeni

Un "ficat virtual", obţinut de cercetătorii europeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un "ficat virtual" a fost pus la punct de cercetătorii europeni cu scopul de a-i ajuta pe chirurgi să planifice şi să realizeze operaţii pe acest organ vital din organism, arătându-le cu un grad înalt de precizie mărimea şi locul în care se află tumorile, a anunţat Comisia Europeană.

Potrivit AFP, câţiva oameni de ştiinţă şi cercetători din Franţa, Germania, Marea Britanie şi Elveţia au construit acest dispozitiv în cadrul proiectului PASSPORT (Patient-Specific Simulation and Pre-Operative Realistic Training), care a beneficiat de finanţări europene.

Acest "ficat virtual", diferit pentru fiecare pacient, este construit pe baza imaginilor trimise de medicii radiologi către aplicaţia online a programului PASSPORT. Graţie acestui program, chirurgii pot să vizualizeze şi să localizeze mai bine eventualele tumori, iar acest fapt îi ajută pe chirurgi atunci când iau decizia de a opera un anumit pacient, au explicat reprezentanţii Comisiei Europene.

Mii de persoane mor în fiecare an din cauza maladiilor hepatice, cel mai adesea din cauza cancerului sau a cirozelor hepatice.

În prezent, mai puţin de 50% dintre pacienţi suferă o operaţie ce constă în extirparea părţii vătămate a organului - care poate să se regenereze apoi -, pentru că medicii chirurgi nu pot să opereze dacă nu cunosc cu precizie mărimea şi localizarea zonelor bolnave, dar şi starea de sănătate generală a pacientului. Folosirea "ficatului virtual" ar trebui să contribuie la creşterea acestui procentaj.

"Acest proiect reprezintă o realizare majoră, care va permite ameliorări în ceea ce priveşte diagnosticul şi chirurgia şi va contribui la salvarea unor vieţi", a declarat într-un comunicat Neelie Kroes, comisarul european pentru Agenda digitală.

Utilizarea fondurilor europene destinate cercetărilor ştiinţifice cu scopul de a îmbunătăţi cunoştinţele medicale reprezintă unul dintre obiectivele Agendei Digitale europene.

Proiectul PASSPORT, coordonat de Institutul de cercetări contra cancerului aparatului digestiv (IRCAD), cu sediul la Strasbourg, s-a derulat în perioada iunie 2008 - decembrie 2011. Programul a avut un buget de 5,4 milioane de euro, din care 3,6 milioane de euro au fost asigurate de Uniunea Europeană.

Citit 8509 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.