Jocul cu focul... nuclear

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un nou scandal agită spiritele la Berlin, după ce săptămânalul „Der Spiegel” a publicat afirmaţia unor foşti oficiali ai Ministerului Apărării: Israelul a echipat cele trei submarine vândute lui de către germani cu rachete atomice! Publicaţia explică şi că guvernul german urmăreşte prin livrarea submarinelor de cladsă „Dolphin” către israelieni (încă trei urmând să fie livrate în următorii cinci ani) să obţină bunăvoinţă pentru palestinienii din teritoriile ocupate. Un „umanism” ciudat, care seamănă cu înarmarea amerindienilor de către coloniştii americani, francezi ori spanioli, la începuturile Americii, „pentru binele” pieilor roşii! Compromisuri care îşi schimbă în timp sensul iniţial şi produc de fapt o exacerbare a înarmării globale au fost, desigur, negate de-a lungul timpului: submarinele cu pricina nu sunt destinate să poarte armament nuclear, susţinea Berlinul. Chiar şi acum, cancelarul Merkel a ripostat, prin purtătorul de cuvânt: submarinele sunt livrate fără armament! De parcă rachetele nucleare ar putea fi montate şi pe plute!

Conform Wikipedia, alături de India, Pakistan şi Coreea de Nord, Israelul este una dintre cele patru puteri nucleare ale lumii care nu este recunoscută ca stat înarmat nuclear de către Tratatul de Non-proliferare Nucleară. Nerecunocând oficial deţinerea de arme nucleare, Tel Avivul are statutul de… „ambiguitate nucleară” sau „opacitate nucleară”. Cu ajutor francez, Israelul a construit discret, încă din anii ´50, un reactor nuclear şi în anii ´60, arma atomică, despre care lumea a aflat abia cu două decenii mai târziu. Se crede că israelienii pot echipa cu focoase nucleare între 75 şi 400 de rachete balistice intercontinentale pe sol, avioane sau submarine.

Tel Avivul ameninţa anul trecut Iranul cu deplasarea unor submarine militare, stat care la rândul său ameninţă Israelul cu Holocaustul, deşi nu recunoaşte că ar dezvolta un program atomic militar. Fostul premier David Ben-Gurion vorbea, în anii ´50, chiar despre o restituire… intelectuală nucleară: ceea ce au făcut savanţii evrei Einstein, Oppenheimer şi Teller pentru apărarea atomică a SUA pot face oamnii de ştiinţă din Israel pentru ei înşişi… El fiind "aproape obsedat" de prevenirea unui alt Holocaust prin apărare nucleară. Marina israeliană deţine submarine clasa „Dolphin”, construite în Germania, primele trei fiind livrate în 1999 şi se pare că acestea sunt echipate cu rachete „Popeye Turbo”, care pot purta capete nucleare. Nu este nevoie însă de multe rachete ca să se încingă un război nuclear pe lângă care Hiroşima şi Nagasaki să fie doar o joacă de copii!

Citit 9152 ori Ultima modificare Luni, 04 Iunie 2012 14:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.