Ţigara electronică îmbolnăveşte plămânii

Ţigara electronică îmbolnăveşte plămânii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Văzută de mulţi fumători ca o alternativă sănătoasă la clasica ţigară pe bază de tutun, ţigara electronică este toxică pentru plămâni. Afirmaţia a fost făcută de un grup de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Atena, Grecia, în cadrul Congresului Anual al Societăţii Europene de Boli respiratorii, desfăşurat pe 2 septembrie 2012, la Viena.

Încă de la apariţia lor, ţigările electronice au fost prezentate ca dispozitive care-i ajută pe fumători să renunţe la viciu. Echipa de cercetători a fost condusă de profesorul Christina Gratziou. Principalul scop al cercetării a fost să arate dacă dispozitivele electronice de fumat pe bază de nicotină au efecte de scurtă durată asupra sănătăţii.

În cadrul experimentului s-au oferit 32 de voluntari. Opt dintre ei nu fumaseră niciodată în viaţă, în timp ce restul de 24 fumau frecvent. Dacă unii dintre ei aveau plămânii sănătoşi, restul aveau probleme asociate cu fumul de ţigară, cum sunt astmul bronşic sau boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC).

Subiecţii au fost puşi să folosească timp de 10 minute câte o ţigară electronică şi să inhaleze în plămâni vaporii produşi de dispozitiv. Apoi, le-au fost efectuate mai multe teste, printre care şi cel de spirometrie. Scopul acestora a fost să arate dacă aburii îmbibaţi cu nicotină au afectat în vreun fel rezistenţa căilor respiratorii. Experimentul a fost repetat de mai multe ori, în condiţii de mediu nechimbate.

Ce a rezultat?

Cercetătorii au observat faptul că folosirea ţigării electronice a cauzat mărirea rezistenţei căilor respiratorii, condiţie care afectează, în timp, funcţionarea normală a plămânilor şi a tractului respirator. Chiar şi la nefumătorii care au încercat pentru prima oară ţigara pe bază de vapori, rezistenţa căilor aeriene a crescut la valori destul de mari. În schimb, folosirea e-ţigaretei pentru o perioadă de 10 minute nu a provocat înrăutăţiri ale astmului bronşic sau ale BPOC.

„Nu ştim încă dacă ţigările electronice pe bază de nicotină sunt mai sigure decât ţigările normale. În ciuda campaniilor agresive de promovare, astfel de studii arată faptul că dispozitivele pot fi potenţial periculoase”, a precizat prof. Christina Gratziou, citată de MedicalNewsToday.

Ce sunt ţigările electronice?

Cunoscute şi sub denumirea de ţigări cu vapori sau e-ţigarete, ţigările electronice sunt dispozitive pe care fumătorii le folosesc în locul sau concomitent cu ţigările normale. Ele eliberează o doză de vapori de apă, care poate sau nu să conţină nicotină. Pentru a funcţiona, au nevoie de o mică baterie. Producătorii şi distribuitorii le prezintă ca fiind alternative sănătoase la ţigara clasică, deoarece nu conţin cele peste 4.000 de substanţe chimice care se află în fumul de tutun.

Citit 16388 ori Ultima modificare Marți, 04 Septembrie 2012 17:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.