Ţigara electronică îmbolnăveşte plămânii

Ţigara electronică îmbolnăveşte plămânii

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
2 comentarii

Văzută de mulţi fumători ca o alternativă sănătoasă la clasica ţigară pe bază de tutun, ţigara electronică este toxică pentru plămâni. Afirmaţia a fost făcută de un grup de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Atena, Grecia, în cadrul Congresului Anual al Societăţii Europene de Boli respiratorii, desfăşurat pe 2 septembrie 2012, la Viena.
Încă de la apariţia lor, ţigările electronice au fost prezentate ca dispozitive care-i ajută pe fumători să renunţe la viciu. Echipa de cercetători a fost condusă de profesorul Christina Gratziou. Principalul scop al cercetării a fost să arate dacă dispozitivele electronice de fumat pe bază de nicotină au efecte de scurtă durată asupra sănătăţii.
În cadrul experimentului s-au oferit 32 de voluntari. Opt dintre ei nu fumaseră niciodată în viaţă, în timp ce restul de 24 fumau frecvent. Dacă unii dintre ei aveau plămânii sănătoşi, restul aveau probleme asociate cu fumul de ţigară, cum sunt astmul bronşic sau boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC).
Subiecţii au fost puşi să folosească timp de 10 minute câte o ţigară electronică şi să inhaleze în plămâni vaporii produşi de dispozitiv. Apoi, le-au fost efectuate mai multe teste, printre care şi cel de spirometrie. Scopul acestora a fost să arate dacă aburii îmbibaţi cu nicotină au afectat în vreun fel rezistenţa căilor respiratorii. Experimentul a fost repetat de mai multe ori, în condiţii de mediu nechimbate.
Ce a rezultat?

Cercetătorii au observat faptul că folosirea ţigării electronice a cauzat mărirea rezistenţei căilor respiratorii, condiţie care afectează, în timp, funcţionarea normală a plămânilor şi a tractului respirator. Chiar şi la nefumătorii care au încercat pentru prima oară ţigara pe bază de vapori, rezistenţa căilor aeriene a crescut la valori destul de mari. În schimb, folosirea e-ţigaretei pentru o perioadă de 10 minute nu a provocat înrăutăţiri ale astmului bronşic sau ale BPOC.
„Nu ştim încă dacă ţigările electronice pe bază de nicotină sunt mai sigure decât ţigările normale. În ciuda campaniilor agresive de promovare, astfel de studii arată faptul că dispozitivele pot fi potenţial periculoase”, a precizat prof. Christina Gratziou, citată de MedicalNewsToday.
Ce sunt ţigările electronice?

Cunoscute şi sub denumirea de ţigări cu vapori sau e-ţigarete, ţigările electronice sunt dispozitive pe care fumătorii le folosesc în locul sau concomitent cu ţigările normale. Ele eliberează o doză de vapori de apă, care poate sau nu să conţină nicotină. Pentru a funcţiona, au nevoie de o mică baterie. Producătorii şi distribuitorii le prezintă ca fiind alternative sănătoase la ţigara clasică, deoarece nu conţin cele peste 4.000 de substanţe chimice care se află în fumul de tutun.

Citit 9379 ori Ultima modificare Marți, 04 Septembrie 2012 17:39

2 comentarii

 • postat de vlad Vineri, 13 Decembrie 2013 21:44 5.12.75.*** Link la comentariu
  2
  0

  Deci tigarile electronice sunt "toxice" pentru ca, oamenii aia de stiinta au zis ca maresc rezistenta cailor respiratorii ? Cat de toxic iti suna tie asta ? Daca esti fumator si daca te referi la faptul ca compozitia tigarilor electronice este toxica, hai sa facem un joc. Iti spun eu ce contine lichidul de-l vapez iar tu imi spui ce contine tigarea clasica pe care o fumezi, ok? Toti fumatorii pe care ii anunt ca mi-am achizitionat o tigara electronica imi raspund: eu nu imi iau asa ceva pentru ca e toxica. Nu iti suna a ipocrizie?

  Raportează
 • postat de Vlad Joi, 20 Septembrie 2012 09:01 Link la comentariu
  2
  5

  Domnule Remus Basalic dati-mi voie sa ma indoiesc de capacitatile dvs de jurnalist, de vreme ce ati preluat aceasta stire si cu cele cateva mici retusuri necesare ati postat-o aici. Sunt doua aspecte foarte importante :
  1.aerul cald si umiditatea cauzeaza de asemenea marirea rezistentei cailor respiratorii (apropos - aveti idee cum se numeste efectul maririi acestei rezistente a cailor respiratorii ? Nu, nu sariti pe google sa cautati, va spun eu - hypoxemia. Adica un nivel scazut de oxigen in sange. Dar surpriza ! "Cercetatorii" greci nu au fost interesati de nivelul de oxigen din sange, motiv pentru care nu au facut nicio astfel de masuratoare). Deci, ori de cate ori veti merge la sauna, uscata sau umeda, veti avea de asemenea rezistenta cailor respiratorii marita...
  Si 2, si cel mai important : nenea asta de a publicat studiul asta, medicul Gratziou, este in ceea ce se numeste "conflict de interese". Financiare ! Asta pentru ca domnul in cauza a fost platit sa faca acest "studiu" de ... SURPRIZA ! Pfizer ! Adica cei care au aruncat pe piata un produs contra fumatului cu muuulte efecte secundare urate, dovedite si trecute in prospect (si cu toate astea de gasit pe piata) - CHANTIX ! Nu-i asa ca e interesant ? Si nu e asa ca la congresul de la Viena ar fi fost foarte interesant de stiut ca studiul ala a fost platit de o companie care a avut de suferit din cauza tigarilor electronice la capitolul vanzari ? Pentru ca da, Chantix a scazut in vanzari destul de drastic odata cu avantul pe care l-a luat tigara electronica. Deci, cum sta treaba domnule jurnalist ? Va deranjeaza cand vi se spune generatia copy/paste ? Desigur. Problema este ca ati uitat ce inseamna gazetaria adevarata. Aia cu verificatul surselor, informatiilor si eventual demararea anchetelor. Sunteti ideali pentru cei care vor sa minta publicul, pentru ca voi, "jurnalistii" de azi puneti botul la orice fara sa va intereseze daca e adevarat au ba. Spre marele nostru noroc este ca exista presa pe bune in alte tari.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.