Tratamentul personalizat al cancerului creşte speranţa de viaţă

Tratamentul personalizat al cancerului creşte speranţa de viaţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru pacienţii români care au primit cruntul diagnostic de cancer, oportunităţile terapeutice de la noi din ţară sunt de multe ori limitate şi depăşite. Aşa cum a atras atenţia ministrul Sănătăţii, la începutul lunii august, radioterapia, spre exemplu, este folosită într-un număr mult mai mic de cazuri decât ar fi nevoie. În timp ce la noi se fac eforturi pentru a implementa astfel de terapii, în alte ţări nu tocmai îndepărtare specialiştii au pus la cale modalităţi terapeutice inovatoare care pot creşte rata de supravieţuire cu până la 40 la sută.

Este cazul Turciei, spre exemplu, unde la Centrul Medical Anadolu, medicii combină ultimele terapii în domeniu cu o abordare personalizată a tratamentelor. ''Bazată pe ultimele descoperiri în biologia moleculară şi genetică, abordarea personalizată creşte speranţa de viaţă a pacienţilor, fiind mult mai eficientă şi mai puţin toxică'', a subliniat prof. dr. Necdet Uskent, specialist în tratamente de ultimă generaţie, cu prilejul Simpozionului medical turco-român, desfăşurat în perioada 31 august - 1 septembrie, la Istanbul, citat de Agerpres. Potrivit aceluiaşi specialist, dacă în urmă cu şapte - opt ani tratamentul era conceput şi administrat în funcţie de fiecare tip de cancer, ulterior s-a constatat că boala are particularităţile ei, diferă de la un pacient la altul şi se manifestă cu totul altfel.

Abordarea genetică

''Am înţeles că tumora are o identitate genetică şi această amprentă înseamnă să ştim care este problema moleculară ce a dat naştere bolii. Dacă ne dăm seama de acest lucru, folosim inhibitori moleculari pentru respectiva problemă şi putem obţine rezultate mult mai bune. Totodată, îi dăm şi mai puţine toxine pacientului, plus că este şi mai eficientă din punct de vedere financiar. Bolnavii care au unele mutaţii răspund mai bine la acest tratament cu inhibitori decât la chimioterapie, procentul de răspuns bun fiind de 77 la sută” a mai precizat prof. dr. Uskent.

Comparativ cu tratamentele standard, terapia personalizată creşte speranţa de viaţă a pacienţilor cu 25 până la 40 la sută, în funcţie de tipul tumorii şi de tratamentul utilizat, a menţionat medicul, adăugând faptul că centrul are capacitatea de a trata toate tipurile de cancer, precum cel mamar, tumorile renale, de colon, din sfera capului - gâtului, cancer pulmonar cu sau fără mutaţie genetică. Lunar, între 150 şi 200 de pacienţi români vin pentru tratament în acest centru.

Citit 11394 ori Ultima modificare Marți, 04 Septembrie 2012 17:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.