MITURI DESFIINŢATE - Adevărul despre alimente şi proprietăţile lor

MITURI DESFIINŢATE - Adevărul despre alimente şi proprietăţile lor
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* Ananasul arde grăsimile. Din cauza ciocolatei îţi apar coşuri. Peştele ajută memoria. Acestea sunt doar câteva din miturile despre alimente, care sunt desfiinţate de ecuisine.ro.


Cine mănâncă iaurt, trăieşte mult. Iaurtul conţine calciu, proteine şi vitamine. Dar nu are proprietăţi curative.

Vitamina C previne răceala. Doar dacă e luată în cantităţi mari (2g/zi), poate ameliora senzaţiile, dar nu simptomele răcelii.

Carnea roşie „face” sânge. Carnea roşie şi cea albă au un conţinut asemănător de fier. Numai că cea roşie conţine o cantitate mai mare de mioglobină, pigment care, în contact cu oxigenul, „aprinde” culoarea fibrelor.

Peştele fiert se digeră mai uşor. Digerarea peştelui depinde mai mult de grăsimea adăugată, decât de tipul de preparare.

Peştele conţine mult sodiu. Da, dacă este la conservă sau afumat.

Ouăle fac rău la ficat. Ouăle nu sunt dăunătoare pentru ficat şi nici nu-l obosesc. Însă, dat fiind că stimulează contracţia colecistului, sunt contraindicate persoanelor care suferă de calculi biliari.

Ridică nivelul colesterolului. Dacă mănânci doar două ouă pe săptămână, nu vei afecta nivelul colesterolului.

Carnea albă e mai puţin hrănitoare decât cea roşie. Puiul e un aliment bogat în proteine şi în minerale.

Carnea este indispensabilă pentru creştere. Indispensabile sunt proteinele, carnea fiind cea mai importantă sursă. Însă acestea pot fi găsite şi în ouă, lactate, legume şi cereale.

Margarina, mai bună decât untul. Nu. Procedeele de producţie care duc la obţinerea margarinei alterează acizii graşi făcându-i calitativ mai scăzuţi nutriţional.

Uleiul de măsline, presat la rece, e mai puţin gras. Toate tipurile de ulei conţin aceeaşi cantitate de grăsime. „Presarea la rece” se referă doar la metoda de producţie.

Brânza se consumă la sfârşitul mesei. Brânza e foarte bogată în proteine şi grăsimi. Deci, ar trebui să fie consumată ca o alternativă la felul doi.

Cei care învaţă au nevoie de mai multe calorii. Doar eforturile fizice au nevoie de o cantitate mare de calorii.

Alimentele congelate nu sunt „naturale”. Temperatura joasă nu alterează conţinutul de principii nutritive, vitamine şi minerale.

O masă completă include gustare, felul întâi, felul doi şi desert. O masă astfel alcătuită e foarte bogată caloric şi oboseşte aparatul digestiv.

Prepararea la microunde e dăunătoare. Cuptorul cu microunde permite prepararea fără ulei şi nu influenţează mult conţinutul de vitamine şi minerale.

Dacă ai gripă, mai bine nu mânca. E de preferat să-ţi „asculţi” organismul: dacă îţi e foame, poţi opta pentru alimentele proteice cum ar fi peştele, carnea, sau legumele.

În privinţa fructelor. Trebuie consumate la sfârşitul mesei. Consumate ca şi gustări (între mese), fructele sunt mult mai uşor de digerat şi „curăţă” cu adevărat intestinele.

Coaja este bogată în vitamine. Principiile nutritive ale fructelor sunt concentrate numai în pulpă.

Alimentele fripte fac mai mult rău decât altele. În comparaţie cu alte metode de preparare (înăbuşire, fierbere), friptura poate reţine mai puţine grăsimi, în afară de a păstra vitamina C şi proteinele. Ideal totuşi ar fi să prăjeşti în ulei de măsline care, la temperaturi înalte, se degradează mai puţin.

Friptura la grătar nu are grăsimi. Dar, ca multe alte alimente, poate produce substanţe nocive pentru sănătate care se creează la contactul dintre sursa de căldură şi aliment.

Produsele integrale sunt slab calorice. Pâinea, pastele şi biscuiţii integrali sunt bogate în fibre care se umflă în stomac şi pentru că favorizează o absorbire lentă şi graduală a zaharurilor.

Legumele îngheţate sunt mai puţin hrănitoare decât cele proaspete. Doar dacă cele proaspete sunt abia culese de tine din grădină. Însă dacă sunt de la piaţă sau supermarket, nu, pentru că, dacă au mai stat câteva zile până sunt vândute, şi-au pierdut multe din proprietăţi.

Fructele de mare sunt afrodisiace. Nu alimentele sunt cele care să influenţeze pozitiv prestaţia sexuală, ci atmosfera în care sunt consumate.

Şi, după masă, o ţigară ajută la digestie. Din contră, nicotina poate face şi mai laborioasă digestia pentru că accentuează refluxul bilei din duoden în stomac.

Iar în privinţa dietelor, cea „albă” e sănătoasă. Nu există o dietă universală care să facă bine tuturor. Citeşte mai multe pe ecuisine.ro - CLICK AICI

Sursa foto: deltacitizens.org

Citit 2525 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Martie 2016 01:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.