TIMP LIBER GALAŢI/ Weekend amuzant la Teatrul Muzical

TIMP LIBER GALAŢI/ Weekend amuzant la Teatrul Muzical
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Sâmbătă, să râdem cu Firfirică

Sala Teatrului Muzical „N. Leonard” va găzdui sâmbătă, 23 ianuarie, de la ora 18,00, spectacolul comediei muzicale de succes „Firfirică, întâmplări amoroase la Poiana Ţapului”, pe un text al „clasicului” Vasile Vasilache, regizor şi actor de comedie interbelic,  cel care încânta radioascultătorii în celebrul cuplu comic Stroe şi Vasilache, cu emisiunea „Ora veselă”, care s-a transmis la Radio Bucureşti pe 9 ianuarie 1929; autor şi al mult-fredonatului cântec de off „Du-mă acasă, măi, tramvai!”. Muzica spectacolului este scrisă de dirijorul gălăţean Nicolae Mantu. Spectacolul în două acte a fost regizat de un actor mare de comedie de pe scena Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, veteranul Gheorghe V. Gheorghe, care a prins gagurile din interiorul profesiei de actor, recidivist şi în domeniul regiei, actor care în anii ´80 juca şi într-o co-producţie a Teatrului Muzical cu Dramaticul, o operetă dedicată „Prinţului” muzical Leonard – o reţetă interesantă de colaborare între teatre de factură diferită.

Numele personajelor sunt haioase, vorbesc de la sine despre ce trebuie să ne aşteptăm de la spectacol. Iată: colonelul Costache Teodorescu Glonţ este jucat de actorul Mitică Belciugan, în rolul lui Firfirică, prietenul colonelului, joacă aplaudatul comic Paul Buţa, iar Nuţi, dansatoarea de cabaret, va fi Mariana Pisică. Din distribuţie mai fac parte actorii Luminiţa Vologa (rolul lui Mitzuko, amanta colonelului), Viorel Huru (rolul boxerul, iubitul doamnei Mitzuko), Emilia Savu (Lina, femeie în casă), Anton Mihail (rolul Mircea, fiul colonelului), Izabela Oancea (personajul Chiţei, vecina şi prietena de familie), Adina Lazăr (personajul Elvirei, iubita lui Mircea) şi Viorica Mărăndici (rolul Lucreţiei, soţia colonelului). Muzica este semnată de Nicolae Mantu, iar regia artistică şi adaptarea textului aparţine lui Gheorghe V. Gheorghe. Scenografia este semnată Gheorghe Andreescu, coregrafia Fănică Lupu, regia tehnică Gabriela Gegea.

Preţul unui bilet este de 21,6 lei, respectiv 10,8 lei.

Operetă: „Silvia” se joacă duminică

Muzica lui Kalman şi regia „internaţionalului” Cristian Mihăilescu înseamnă o reţetă sigură pentru duminică 24 ianuarie, când, de la ora 18,00, la Teatrul „N. Leonard” se joacă opereta „Silvia”, a inegalabilului compozitor Emmerich Kalman, prieten şi susţinător al unui talent de faimă mondială la începutul secolului trecut, gălăţeanul nostru Nae Leonard, supranumit „Prinţul operetei”. Spectacolul, care a avut premiera în iunie anul trecut, poartă amprenta regizorală a unui mare director artistic şi un excelent modernizator în teatrul de operă – regizor de talie internaţională, tenorul Cristian Mihăilescu, care reia acum una dintre cele mai frumoase pagini muzicale din istoria genului şi din repertoriul Teatrului Muzical „N. Leonard”. În luna decembrie, anul trecut, în semn de apreciere pentru competenţa şi profesionalismul dovedite de-a lungul timpului în educaţia artistică a tinerei generaţii, regizorul de operă Cristian Mihăilescu a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural”, în grad de Cavaler pentru promovarea culturii, oferit de Preşedinţia României. Printre alte premii prestigioase, artistul a primit Premiul „Regizorul Anului”, decernat de Uniunea Compozitorilor, Premiul Uniunii Criticii Muzicale pentru „Cel mai bun moment liric”, Premiul „Cel mai bun spectacol al anului”, „Premiul pentru Management Artistic” atribuit „Celui mai bun director” de operă din România. Dirijor şi maestru de cor este dirijorul şi compozitorul gălăţean de succes şi peste hotare Eugen Dan Drăgoi.

Din distribuţie fac parte artişti gălăţeni îndrăgiţi: Mihaela Alexa, în rolul titular (Silvia), Adrian Ionescu/Valentin Vasopol (Edwin), Emilia Frigioiu/ Florina Nistor (Cecilia), Adina Lazăr/Adelina Diaconu (Stazi), Adrian Mărginean/Florin Petre (Boni), Ionuţ Negrişan (Feri), Alexandru Dobre (Miska), Daniel Nistor/George Apostolache (Arhiducele), Mitică Belciugan (Prinţul Leopold), Viorel Huru şi Viorel Heisu (Lăutarii). Pe scenă vor urca, de semenea, soliştii de balet: Oana Manolea, Viorel Huru, Bogdan Pârvu, alături de orchestra, corul şi baletul teatrului. Coregrafia este semnată de Francisc Valkay, costumele au fost realizate de Viorica Petrovici şi decorurile sunt semnate de Anton Hirschkorn.

Opereta „Silvia” („Prinţesa Creadaşului”) a fost scrisă de Emmerich Kalman, pe un libret de Leo Stein şi Bela Jenbach, revăzut apoi de Istvan Bekeffy şi Keller Dezso, premiera mondială având loc pe 17 noiembrie 1915, la Teatrul "Johann Strauss" din Viena.

Subiectul operetei

În atmosfera efervescentă, încărcată de entuziasmul publicului de la cabaretul Orfeus din Budapesta, celebra cântăreaţă Silvia susţine spectacolul de adio înaintea plecării într-un lung turneu la Paris. Printre meseni circulă zvonul că din cauza acestei plecări a izbucnit un adevărat scandal public între contele Boni şi prinţul Edwin, acesta din urmă fiind hotărât să împiedice prin orice mijloace plecarea Silviei la Paris. Dragostea dintre Silvia şi Edwin nu este un secret pentru nimeni, însă nu toţi sunt de acord cu ea. Familia prinţului, în deosebi mama, Cecilia, fostă dansatoare de cabaret, se opune acestei relaţii. Singurii care cunosc secretul Ceciliei sunt bătrânul Feri şi chelnerul de cabaret Miska, însă amândoi au jurat că nu vor trăda adevărata identitate a Ceciliei, cea care a fost cândva Prinţesa Ceardaşului. Vâzând că fiul său nu renunţă la Silvia, prinţesa mamă îi înmânează lui Edwin ordinul de chemare în armată, amintindu-i că este logodit de cinci ani cu verişoara sa, contesa Stazi. Edwin anunţă oficial intenţia de a se căsători cu Silvia, pleacă în armată, iar aceasta din urmă renunţă la turneul la Paris, aşteptându-şi logodnicul. Toată fericirea Silviei se năruie, însă, când Boni îi arată invitaţia la logodna lui Edwin cu Stazi.

Actul doi: în sala de primire din palatul prinţului Lippert Weillersheim din Viena. Crezând că Silvia l-a părăsit, Edwin acceptă să se logodească cu Stazi. Cu complicitatea lui Miska, acum majordom la palat, sunt anunţaţi Boni cu presupusa lui soţie, Silvia, şi contele Kazimir, tatăl lui Boni, care în realitate este Feri. Întâlnirea între Boni şi Stazi este electrizantă – cei doi îndrăgostindu-se pe loc unul de altul. Edwin şi Silvia au ocazia de a-şi da explicaţii. Prinţesa mamă, copleşită de amintirea gloriei din tinereţe, cedează în faţa iubirii tinerilor.

Preţul unui bilet este de 21,6 lei, respectiv de 10,8 lei.

Citit 13735 ori Ultima modificare Vineri, 22 Ianuarie 2016 20:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.