Legumele prăjite în ulei, mai SĂNĂTOASE decât cele fierte

Legumele prăjite în ulei, mai SĂNĂTOASE decât cele fierte
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Până acum, legumele prăjite în ulei erau considerate nesănătoase, dar un nou studiu, realizat de o universitate din Spania, arată că lucrurile stau un pic altfel. Se pare că prăjirea legumelor în ulei de măsline extravirgin este mult mai sănătoasă decât fierberea lor.

După mai multe experimente, cercetătorii spanioli au ajuns la concluzia că prăjirea legumelor în ulei de măsline extravirgin creşte puterea antioxidantă a substanţelor conţinute de acestea, ce previn apariţia unor boli grave, precum cancer sau diabet. De asemenea, prin fierbere, multe dintre aceste substanţe se pierd sau trec în apa în care legumele au fost preparate termic şi care de multe ori este aruncată atunci când pregătim anumite feluri de mâncare.

Potrivit cercetătorilor, prăjirea este metoda de gătire care creşte cantitatea de fenoli din legume, spre deosebire de alte metode de gătire a legumelor. Acest lucru se întâmplă din cauza transferului de fenoli din uleiul de măsline extravirgin în legume, amplificând concentraţia acestora.

Fenolii sunt substanţe care au efecte antiîmbătrânire, antioxidante, anticancerigene. Aşa că este de dorit ca dieta noastră să fie cât mai bogată în fenoli.

Studiul în urma căruia a fost făcută această descoperire a fost publicat deja în publicaţia "Food Chemistry", a relatat culinar.ro.

Citit 5119 ori Ultima modificare Marți, 09 Februarie 2016 15:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.