SECRETE pentru sănătate şi longevitate

SECRETE pentru sănătate şi longevitate
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Începutul unui nou an este un moment în care mulţi dintre noi ne propunem să mâncăm mai sănătos. Japonia, ţară recunoscută la nivel mondial pentru sănătate şi longevitate, este un loc bun pentru a căuta indicii despre cum putem face acest lucru.

O mare parte din starea bună de sănătate a naţiunii insulei este atribuită numărului mare de fructe de mare consumate în dieta tradiţională. Cu toate acestea, potrivit Ministerului japonez al Sănătăţii, Muncii şi Asistenţei Sociale, prefectura cu cea mai mare speranţă de viaţă este Nagano, zonă care nu are ieşire la mare. Bărbaţii din această prefectură au continuat să fie cei mai sănătoşi din ţară din 1990 până în prezent, iar femeile din Nagano au ocupat primul loc în 2013, întrecându-le pe cele din Okinawa, care au trecut pe locul 3, în spatele femeilor din Prefectura Shimane.

Speranţă de viaţă de peste 80 de ani

În 2013, un studiu al Ministerului Sănătăţii a plasat speranţa de viaţă pentru locuitorii Nagano la 80,88 ani pentru bărbaţi şi 87,18 ani pentru femei - mediile naţionale pentru acelaşi an fiind 79,59 şi 86,35 ani.

Oamenii de Nagano nu numai că trăiesc mai mult, ci rămân sănătoşi şi activi. 26,1 la sută din locuitorii de peste 65 ani continuă să fie activi în câmpul muncii, spre deosebire de 20,4 la sută, media la nivel naţional, potrivit Biroului de Statistică al Ministerului Afacerilor Interne şi Comunicaţiilor.

Situaţia era destul de diferită în urmă cu 50 de ani. Actuala Prefectură Nagano a fost odată parte din Shinano no kuni (provincia Shinshu), o zonă care a avut o dietă bogată în sare, similară cu multe regiuni - sarea era necesară pentru a păstra produsele alimentare de-a lungul iernilor lungi şi reci. Alimente murate şi sărate precum nozawana zuke, frunzele conservate de nozawana (un tip de nap), pentru care este renumită zona, erau mult mai sărate decât în prezent. În 1965, locuitorii din Nagano au consumat mai multă sare decât orice altă zonă din ţară şi, nu în mod surprinzător, cele mai importante cauze de deces la acel moment erau accidentele vasculare cerebrale şi alte boli legate de hipertensiune arterială.

Consum din ce în ce mai mic de sare

La începutul anilor 1980, Nagano a început să abordeze această problemă în mod serios, pornind de la nivelul oraşului şi satului şi făcând treptat modificări la nivelul întregii prefecturi. Problema cantităţii de sare consumate a fost prima abordată. Oamenii au fost încurajaţi să reducă consumul de supă miso la o dată pe zi, în loc de fiecare masă, pentru a mânca o cantitate mică de legume murate în loc de un bol plin, şi să nu bea tot sosul sărat folosit la tăiţeii de hrişcă (Nagano este foarte apreciat pentru calitatea acestui aliment). Prin metode moderne de congelare, consumul de legume proaspete - cele care nu au fost murate cu sare - a fost încurajată, de asemenea.

Importanţa stilului de viaţă sănătos, nu doar de a trăi mai mult, a fost pusă în evidenţă. Acest mod de gândire a fost reprezentat printr-un slogan, care a fost folosit pentru prima dată în Nagano pentru a promova un stil de viaţă sănătos, şi a câştigat de atunci atenţia la nivel naţional. Sloganul este "pin pin korori" - să fii pin pin (vioi şi energic) în viaţă şi să mori korori (rapid şi fără durere). Locuitorii de toate vârstele din Nagano cheltuiesc mai puţin decât media naţională pe asistenţă medicală (care include reţete pentru medicamente, vizite la medic şi cheltuieli de spitalizare).

Mai multe legume

Potrivit unui sondaj naţional din 2012, cu privire la sănătate şi nutriţie, consumul mediu de legume de către rezidenţii din Nagano a fost de 379 de grame pe zi pentru bărbaţi şi 365 de grame pentru femei - cele mai mari porţii din ţară. În 2012, un locuitor din Nagano a consumat în medie cu aproximativ 70 de grame mai multe legume decât media naţională, scrie Japan Times.

Cheia pentru a înţelege de ce oamenii din Nagano au fost capabili de să-şi schimbe obiceiurile alimentare poate consta în varietatea de alimente pe care au fost dispuşi să le încerce de-a lungul timpului. În lipsa unor surse de alimente uşor de obţinut, în special în timpul iernii, chiar hachinoko (larve de albine) şi lăcustele erau o opţiune, iar carnea de cal a fost mult timp o delicatesă locală. O dietă cu multe legume şi o mare varietate de alimente pare a fi o formulă bună pentru o alimentaţie sănătoasă în orice moment. (Sursa: gandul.info)

Citit 3666 ori Ultima modificare Marți, 09 Februarie 2016 16:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.