Uniunea Europeană începe lupta împotriva VIRUSULUI ZIKA
Foto: Sursa foto: realitatea.net

Uniunea Europeană începe lupta împotriva VIRUSULUI ZIKA
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Agenţia Europeană pentru Medicamente (AEM), o instituţie a Uniunii Europene (UE), cu sediul la Londra, a anunţat crearea unui grup de lucru însărcinat să ofere consiliere laboratoarelor care lucrează la elaborarea unor vaccinuri şi tratamente împotriva Zika. Din grup fac parte specialişti în domeniile conceperii de vaccinuri şi al bolilor infecţioase, a anunţat AEM într-un comunicat, avertizând asupra unei "extinderi a crizei în domeniul sănătăţii publice", potrivit Mediafax.

"Agenţia încurajează producătorii de medicamente să contacteze AEM în cazul în care desfăşoară proiecte în acest domeniu. AEM este disponibilă de asemenea unor companii care preconizează că vor lucra la elaborarea unor vaccinuri experimentale şi oferă consiliere ştiinţifică şi în domeniul reglementării", anunţă agenţia. O serie de societăţi specializate în biotehnologie, dar şi o serie de laboratoare, inclusiv Sanofi, s-au lansat într-o adevărată cursă vizând producerea unui vaccin.

Transmis - la fel ca dengue şi chikungunya - de către ţânţari din genul Aedes, extrem de răspândiţi în zona dintre tropice, Zika - un virus susceptibil de antrenarea unor malformaţii congenitale - se propagă în mod rapid, potrivit Organizaţiei Panamericane a Sănătăţii (PAHO). Cercetătorii sunt relativ dezarmaţi în faţa acestui virus, despre care se cunosc puţine lucruri, ceea ce le complică sarcina.

O răspândire a virusului Zika în America Latină şi Caraibe a coincis cu o creştere puternică a cazurilor de microcefalie a nou-născuţilor - au capul sau creierul neobişnuit de mici, ceea ce poate conduce la deces sau dizabilitate. Nicio dovadă ştiinţifică nu s-a descoperit, până în prezent, care să demonstreze că Zika provoacă microcefalia, însă Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că "suspectează puternic" o legătură în acest sens şi a declarat Zika drept "o urgenţă în domeniul sănătăţii publice de amploare internaţională".

Citit 1409 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Februarie 2016 19:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.