CUM VĂ FERIȚI de E. Coli, bacteria care a provocat isterie
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”

CUM VĂ FERIȚI de E. Coli, bacteria care a provocat isterie
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

* Autorităţile avertizează că bacteria Escherichia Coli poate duce la complicaţii grave, aşa cum s-a întâmplat în cazul celor 11 bebeluşi din judeţul Argeş


E. Coli este una dintre cele mai comune bacterii din intestinul omului sau al animalelor. Deşi, de multe ori, bacteriile din acest gen sunt inofensive pentru om, unele tipuri pot provoca boală diareică sau infecţii urinare, afecţiuni care pot duce la apariţia complicaţiilor severe, mai ales în rândul nou-născuţilor sau al persoanelor vârstnice, potrivit Ministerului Sănătăţii (MS).

„Unele tipuri de E. coli produc o toxină puternică denumită Shiga toxina (ST). Bacteriile care produc această toxină se numesc Shiga toxina E. coli sau STEC sau E. coli enterohemoragica (EHEC). Tipul de E. coli cel mai frecvent izolat care aparţine acestui grup este O157:H7. În anul 2011, un alt tip, O104:H4, a produs peste 4.000 de îmbolnăviri, mai ales în Germania, soldate cu 53 de decese. Există şi alte tipuri de STEC cu circulaţie mai redusă (O26, O103,O111, O145), dar care pot produce, ca fel ca cele menţionate anterior, Sindromul Hemolitic Uremic (SHU)“, subliniază, în cadrul unui comunicat de presă, MS.

Copiii şi vârstnicii, cei mai afectaţi

Sindromul Hemolitic Uremic reprezintă una dintre cele mai grave complicaţii pe care infecţia cu E. Coli le poate provoca în cazul omului. SHU este caracterizat prin insuficienţă renală, iar complicaţia apare în circa o zecime din cazurile de boală diareică produse de STEC. SHU apare în special în cazul copiilor cu vârste de până la cinci ani sau la persoanele vârstnice. Potrivit MS, infecţia apare în urma ingestiei de STEC, chiar şi în cantitate extrem de mică. Infecţia se produce după ce mâncăm alimente sau bem apă contaminate cu acest microorganism.

Nu toţi copiii dezvoltă complicaţii

"Sindromul Hemolitic Uremic mai este cunoscut şi sub denumirea de Sindromul Gasser. Este o complicaţie gravă, însă nu se manifestă pentru toţi copiii la fel. Unii copii, mai ales dacă au imunitatea bună şi nu prezintă alte afecţiuni care să le altereze capacitatea organismului de a lupta cu bacteria, pot trece uşor peste SHU. În cazul altor micuţi, însă, se poate ajunge la insuficienţă renală, din păcate. Dacă afectarea rinichilor este gravă, poate fi necesară dializa sau chiar transplantul renal", a arătat dr. Ginel Baciu (foto), medic primar pediatru în cadrul Spitalului de Copii "Sf. Ioan" Galaţi.

Astfel de cazuri apar totuşi destul de rar. "În urmă cu trei ani, am avut un pacient diagnosticat cu această complicaţie, pentru care a fost nevoie de dializă. Acum, însă, copilul s-a însănătoşit complet. Din acest motiv, nu trebuie să cădem într-o isterie, ci să rămânem lucizi. Atunci când eram eu rezident, apăreau cu o ciclicitate odată la fiecare şapte-opt ani astfel de focare. Atunci era afectată în special Moldova, acum vedem că a apărut în Muntenia", a adăugat dr. Baciu.

Cum poate fi prevenită infectarea

Conform specialistului, în România şi în restul Europei nu există programe de vaccinare care să prevină astfel de îmbolnăviri. Din acest motiv, tot ce putem face este să respectăm o serie de reguli de igienă de bază. "Afecţiunile gastroenterologice, care au printre manifestări şi scaunele diareice, au un mecanism de transmitere fecalo-oral. Cum însăşi această denumire sugerează, bacteriile care provoacă aceste boli se transmit prin intermediul mâinilor murdare sau al fructelor şi legumelor contaminate. Astfel, dacă vorbim despre prevenţie, este foarte important să ne spălăm pe mâini cât mai des posibil. De asemenea, alimentele pe care le mâncăm trebuie să provină din surse sigure. Fructele trebuie spălate foarte bine înainte de a le mânca, iar în cazul legumelor este recomandată şi prepararea termică corespunzătoare. Sursele de apă trebuie să fie, de asemenea, necontaminate", a explicat dr. Baciu.

Automedicaţia, la fel de periculoasă ca boala în sine

Primele semne de îmbolnăvire constau în febră, vărsături şi diaree. De aceea, la apariţia acestor simptome trebuie mers la medicul de familie sau la cel de specialitate. Automedicaţia (administrarea de medicamente după ureche, fără ca acestea să fie prescrise de un medic - n.r.) trebuie evitată cu orice preţ, deoarece simptomele enumerate sunt comune unor afecţiuni distincte.

Citit 4455 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Martie 2016 02:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.