FOTO/ Într-o comună din Galaţi se fac demersuri pentru REDESCHIDEREA unui SPITAL închis de CJ
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

FOTO/ Într-o comună din Galaţi se fac demersuri pentru REDESCHIDEREA unui SPITAL închis de CJ
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Un proiect ambiţios pentru comuna Nicoreşti este fostul Spital de Neuropsihiatrie Infantilă. Instituţia nu mai funcţionează din anul 2002. După ce a fost preluat de Consiliul Judeţului, spitalul a fost închis imediat, motivul fiind necunoscut. În cadrul acestuia funcţionau aproximativ 80 de angajaţi. Din câte am aflat de la locuitorii din comună, capacitatea instituţiei, de 100 de pacienţi, era, de multe ori, depăşită, unii copii dormind şi câte doi sau trei într-un pat. Edificiul destul de mare este pe cale să devină o ruină.

Însoţiţi de Gheorghe Grădinaru, responsabilul pe Achiziţii Publice din cadrul Primăriei şi de paznicul pavilionului administrativ din faţa fostului spital, echipa "Vieţii libere" a reuşit să pătrundă în interior. Imediat cum intri, pe partea stângă, este cabinetul directorului. La uşa acestuia mai atârnă plăcuţa pe care este scrisă funcţia, iar pe podea zac împrăştiate câteva cărţi de specialitate, rapoarte şi acte care nu mai sunt necesare nimănui. Pereţii şi tavanul sunt scorojiţi, mobilierul este uzat, iar paturile coşcovite induc un sentiment de spaimă.

„Spitalul a fost construit în 1892, de boierul Cincu, cel care a construit şi spitalul de la Tecuci. Aici a funcţionat un spital zonal, iar după o anumită perioadă l-au transformat într-un Spital de Neuropsihiatrie Infantilă. După ce s-a închis, puţini angajaţi au plecat la Găneşti, cei mai mulţi rămânând şomeri. Noi am solicitat Consiliului Judeţului, în perioada 2007-2008, să ni se predea pavilionul administrativ de la spital, pentru zece ani. Acum funcţionează acolo un medic, dar mai avem puţin timp şi expiră contractul. Totodată, am solicitat şi predarea spitalului către Consiliul Local Nicoreşti. Ne dorim să aducem un expert, care ne va spune ce trebuie să facem, să-l consolidăm sau să-l demolăm. Însă nu putem face acest lucru, care presupune şi investiţii, atât timp cât spitalul ţine de CJ Galaţi. Dacă vom reuşi să-l preluăm, vom face mai multe secţii. De serviciile spitalului ar putea beneficia 10.000 de persoane”, a precizat Gheorghe Grădinaru.

În prezent, la Nicoreşti, activează un singur medic, care, din păcate, era în concediu medical în timpul vizitei noastre. În cel mai scurt timp, primăria intenţionează să mai angajeze un medic, extrem de necesar locuitorilor. Ambulanţa ajunge în satele din comună de la Tecuci, iar în caz de urgenţă este folosită şi ambulanţa primăriei din Nicoreşti.

Citit 8646 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Martie 2016 02:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.