Exportul unor MEDICAMENTE ar putea fi interzis

Exportul unor MEDICAMENTE ar putea fi interzis
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică un proiect de ordin pentru asigurarea unor stocuri adecvate şi continue de medicamente. Documentul prevede suspendarea temporară, pentru o perioadă de şase luni, a distribuirii în afara teritoriului României a medicamentelor cu risc crescut de discontinuitate.

Este vorba de imunosupresoare, de medicamente pentru tratarea deficitului de atenţie, epilepsiei, diabetului, virusului hepatic B, de cele folosite în oncologie, astm, boală pulmonară obstructiv cronică (BPOC), schizofrenie, hipotensiune, scleroză multiplă, HIV sau poliartrită reumatoidă. Potrivit proiectului, nerespectarea dispoziţiilor acestui ordin se sancţionează conform legislaţiei în vigoare.

Ce substanţe vor fi "păstrate" în ţară

Mai exact, proiectul prevede suspendarea distribuirii în afara ţării a substanţelor: Ciclosporinum, Mycophenolatum, Mycophenolatum mofetilum, Tacrolimus, Mesalazinum, Atomoxetinum, Metilphenidatum, Stiripentolum, Insulinum aspart, Insulinum detemir, Insulinum lispro, Entecavirum, Dornaza alfa, Bortezomibum, Fluticasonum propionat, pulbere inhalatorie, Infliximabum, Risperidonum, pulbere şi solvent pentru soluţie injectabilă cu eliberare prelungită, Paliperidonum, suspensie injectabilă cu eliberare prelungită, Basiliximabum, Midodrinum, Aripiprazolum, Baclofenum, Darbepoetinum Alfa, Pegfilgrastimum, Abacavirum + Lamivudinum, Abacavirum + Lamivudinum + Zidovudinum, Lamivudinum, Fosamprenavirum, Etanerceptum.

"Întrucât pentru anumite medicamente au fost constatate rate ale distribuţiei în afara teritoriului ţării, care pun în pericol continuitatea tratamentelor pacienţilor români şi, implicit, starea de sănătate şi viaţa acestora, este necesară intervenţia autorităţilor pentru asigurarea unor stocuri adecvate şi continue. Prin prezentul proiect de act normativ se propune interzicerea pe o perioadă temporară a distribuţiei în afara teritoriului României a medicamentelor incluse în anexa la ordin", se arată în nota de fundamentare.

Citit 1593 ori Ultima modificare Marți, 22 Martie 2016 13:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.