SPITALUL Judeţean din Galați face tomografii doar pentru urgenţe. Bolnavi cronici reprogramaţi şi pacienţi duşi la privat

SPITALUL Judeţean din Galați face tomografii doar pentru urgenţe. Bolnavi cronici reprogramaţi şi pacienţi duşi la privat
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

La Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi există două computere tomograf. Cel mai vechi datează din 2008, în vreme ce al doilea a fost adus în 2014. Din cauza unei defecţiuni majore apărute la dispozitivul mai nou, singurele investigaţii imagistice care mai pot fi făcute în cadrul unităţii sanitare sunt cele în regim de urgenţă sau cele pentru unii dintre pacienţii internaţi.

În urmă cu aproximativ o săptămână, tubul tomografului mai nou de la Spitalul Judeţean s-a defectat. Astfel, medicii radiologi au fost nevoiţi să apeleze exclusiv la vechiul tomograf. Problema este că şi acesta are o piesă defectă, motiv pentru care poate fi folosit doar la o mică parte din capacitate. Astfel, toate programările bolnavilor cronici pentru tomograf au fost date peste cap, iar situaţia va mai dura cel puţin două luni.

"Din cauza utilizării la foc continuu, tomograful nou a picat. Până să apară această problemă, în spital erau făcute, zilnic, în jur de 70-80 de investigaţii imagistice, la cele două tomografe. Pacienţii cronici pot fi acum reprogramaţi, însă aceştia pot alege să meargă şi la alte clinici de imagistică medicală care au contract încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate Galaţi. Piesa pentru tomograful vechi va fi adusă în cel mai scurt timp, în vreme ce pentru tubul tomografului nou trebuie organizată licitaţie. Valoarea tubului este de peste 400.000 de lei. Dosarul pentru procedură a fost deja depus", a declarat, pentru "Viaţa liberă, dr. Mihaela Debita, managerul Spitalului Judeţean Galaţi.

Bucuria clinicilor private

Defecţiunea apărută la tomograful adus în 2014 nu este neapărat neaşteptată, având în vedere uzura la care dispozitivul a fost supus. Pe lângă pacienţii din spital, de acest computer tomograf depind şi unii dintre bolnavii veniţi în secţia UPU, precum şi bolnavii cronici din ambulatoriu. Cum tomograful vechi nu este suficient nici pentru acoperirea urgenţelor, Spitalul Judeţean a încheiat contracte cu două laboratoare private de investigaţii imagistice din Galaţi.

Computerul tomograf este un aparat care, folosind raze X, produce imagini tridimensionale ale corpului pacientului. Imaginile sunt apoi prelucrate şi afişate pe un ecran, fapt ce le permite medicilor să pună diagnostice cu mai multă acurateţe decât în situaţiile în care sunt folosite radiografiile simple.

Citit 7596 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Februarie 2017 01:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.