A început sezonul toxiinfecţiilor alimentare

A început sezonul toxiinfecţiilor alimentare
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Anotimpul de vară nu aduce doar zile frumoase şi concedii, ci şi riscul de apariţie a unor boli considerate a fi de sezon. Astfel de afecţiuni sunt şi toxiinfecţiile alimentare, probleme cauzate de anumite tipuri de bacterii, virusuri sau paraziţi. Prin respectarea unor măsuri de igienă şi de depozitare a alimentelor, puteţi însă reduce riscul de apariţie a toxiinfecţiilor alimentare.

Specii de bacterii precum Salmonella, Shigella, Clostridium, stafilococ sau enterococ sunt printre cele care provoacă toxiinfecţiile alimentare. Carnea şi produsele din carne, conservele, peştele, laptele şi produsele lactate precum frişca, smântâna, brânza sau iaurtul, dar şi ouăle, mai ales cele de raţă şi cele depozitate incorect, sunt alimentele cel mai frecvent contaminate cu aceste microorganisme, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi. "Femeile însărcinate, copiii mici (sugarii, preşcolarii), persoanele trecute de 65 de ani şi persoane cu sistem imunitar compromis (cum sunt bolnavii cronici - n.r.) sunt cele mai expuse categorii în a suferi de intoxicaţii alimentare", se arată într-un material al DSP Galaţi.

Simptomele gastro-intestinale sunt principalele semne care apar în intoxicaţia alimentară. Primul simptom ce apare este, de obicei, diareea. Alte manifestări pot include greaţa, vărsăturile şi durerea abdominală (crampele intestinale - n.r.). Atunci când aceste simptome se prelungesc sau cresc în intensitate, este recomandat un consult medical de urgenţă.

Cum pot fi prevenite intoxicaţiile alimentare

"Pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare sau a altor boli cu transmitere digestivă se recomandă următoarele reguli de bază: evitarea preparării alimentelor cu mai mult de două-trei ore înaintea consumului, în cazul în care nu există condiţii corespunzătoare de păstrare; alimentele preparate pentru sugari trebuie mâncate de către aceştia imediat după preparare, fără a fi reîncălzite sau păstrate la frigider; alimentele trebuie gătite la temperaturi mai mari de 70 de grade Celsius; vasele în care urmează să fie gătită mâncarea trebuie spălate bine;  şi mâinile trebuie spălate înainte de fiecare masă şi după utilizarea toaletei; fructele, zarzavaturile şi verdeţurile trebuie spălate atent înainte de a fi mâncate; pentru prepararea alimentelor se vor utiliza doar surse de apă potabilă", recomandă specialiştii DSP Galaţi.

Citit 2066 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2017 19:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.