Lipsa de mişcare duce la slăbirea oaselor

Lipsa de mişcare duce la slăbirea oaselor
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Osteoporoza poate apărea atunci când rata pierderii osoase este mai mare decât rata formării osului. Femeile ating maximul masei osoase între vârsta de 25 şi 30 de ani, densitate care rămâne aceeaşi până la menopauză. La instalarea menopauzei poate avea loc un declin rapid al masei osoase, ca rezultat al scăderilor de estrogen din organism.

Diagnosticul de osteoporoză se pune, de cele mai multe ori, în momentul unei fracturi. Odată ce oasele sunt atât de fragile încât se rup la cea mai mică lovitură, înseamnă că osteoporoza se află deja într-un stadiu avansat, potrivit dr. Marilyn Glenville, specialistă britanică în sănătate şi nutriţie. În „Cartea sănătăţii femeii“, Glenville mai spune că nu toate femeile se confruntă cu aceeaşi scădere a densităţii osoase în jurul menopauzei.

„Unele femei au o pierdere uşoară a densităţii oaselor, în timp ce altele pot pierde până la o cincime din masa osoasă în primii ani după ultima menstruaţie. Cum nu puteţi şti niciodată câtă masă osoasă o să pierdeţi, este vital să vă gândiţi la prevenirea osteoporozei“, afirmă specialista. Potrivit sursei mai sus citate, studiile asupra scheletelor unor femei din secolul XVIII au arătat că oasele femeii moderne sunt mai puţin rezistente şi mai puţin dense comparativ cu cele ale femeilor care au trăit în urmă cu trei secole, fapt pus pe seama stilului de viaţă.

Istoricul familiei şi stilul de viaţă sunt factori de risc

Anumiţi factori de risc le fac pe femei mai predispuse la osteoporoză. Pe primul loc se află istoricul familiei – 80 la sută din cazuri, urmat de stilul de viaţă, de lipsa exerciţiilor fizice, de dieta deficitară în calciu, de consumul unor cantităţi mari de alcool şi de fumat, precum şi de unele medicamente.

„Problemele experimentate în tinereţe, precum tulburările alimentare sau menstruaţiile neregulate, vă pot creşte riscurile“, mai spune dr. Glenville. Rezistenţa scheletului funcţionează după un sistem de cerere şi ofertă. „Dacă îi cereţi mai mult, va suplini densitatea osoasă pentru a se adapta la cerere, dacă aveţi cereri puţine, densitatea osoasă se va reduce proporţional“. Prin urmare, este esenţial să ne mişcăm. Studiile arată că femeile care sunt active pentru cel puţin 24 de ore pe săptămână au un risc cu 55 la sută mai mic de a suferi vreo fractură, comparativ cu femeile sedentare.

Citit 3099 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Iunie 2017 19:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.