Primul registru electronic naţional al pacienților cu MELANOM

Primul registru electronic naţional al pacienților cu MELANOM
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Primul registru electronic naţional al pacienţilor cu melanom a fost lansat, la Cluj-Napoca, de Societatea Română de Dermato-Oncologie, în cadrul unei conferinţe naţionale, potrivit preşedintei organizaţiei, Rodica Cosgarea.

''Societatea Română de Dermato-Oncologie a lansat primul registru electronic naţional pentru bolnavii de melanom, adulţi şi copii, deoarece la nivelul Ministerului Sănătății aşa ceva nu există. Este important un astfel de registru, pentru a se şti câţi bolnavi de melanom avem, deoarece au apărut terapii noi, care sunt foarte costisitoare, şi este nevoie de o evaluare a necesarului acestor medicamente. Solicităm ajutorul Ministerului Sănătăţii pentru popularizarea acestui registru. De asemenea, trebuie decisă obligativitatea înregistrării bolnavilor cu melanom de către cadrele medicale'', a spus Rodica Cosgarea.

Medicul clujean a precizat că un registru, care nu era însă electronic, a fost creat în urmă cu trei ani, pentru cele şase judeţe din regiunea de nord-vest a României. În acesta au fost înregistrate, până în prezent, de către medici, 2.000 de persoane diagnosticate cu melanom.

''Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), incidenţa melanomului în România este de 3,9 la 100.000 de locuitori, dar când am făcut evaluarea, în urmă cu trei ani, pe cele şase judeţe, am ajuns la o incidenţă de 11 la 100.000 de locuitori. De trei ori mai mult. Concluzia este că nu avem date reale şi de aceea este nevoie de un astfel de registru electronic, unde datele se înscriu uşor'', a subliniat medicul dermatolog Rodica Cosgarea.

Societatea Română de Dermato-Oncologie, înfiinţată la Cluj-Napoca, în 2010, a fost afiliată la începutul, lunii iunie, la Societatea Europeană de Dermato-Oncologie.

Ce este melanomul

Melanomul este un tip de cancer cutanat care îşi are originea în melanocite - celulele producătoare de pigment. Aceste celule se divid necontrolat şi invadează ţesuturile din jurul acestora. Riscul apariţiei cancerului de piele se raportează la expunerile cumulate de-a lungul vieţii.

Potrivit specialiştilor, melanomul este cea mai gravă formă de cancer de piele, numărul cazurilor crescând în ultimii 30 de ani atât în Europa, cât şi în SUA.

Conform datelor Societăţii Europene pentru Oncologie Medicală, anual, sunt trataţi 19.250 de pacienţi cu melanom metastatic.

Citit 3504 ori Ultima modificare Luni, 19 Iunie 2017 18:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.