UPDATE | Canicula le-a creat probleme gălățenilor cu afecțiuni cronice, dar și celor sănătoși
Foto: ”Viața liberă”, Teodora Miron

UPDATE | Canicula le-a creat probleme gălățenilor cu afecțiuni cronice, dar și celor sănătoși
Medicii vă sfătuiesc să rămâneţi în casă şi să vă hidrataţi
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)
UPDATE, sâmbătă, 1 iulie | Temperaturile ridicate înregistrate, în Galați, încă de la primele ore ale dimineții au creat probleme celor care au afecțiuni cronice. Nu doar bolnavii cronici au avut însă de suferit, ci și oamenii care nu se știau cu probleme de sănătate. Este și cazul unei femei în vârstă de 36 de ani, care a sunat la 112 pentru a cere ajutorul medicilor pentru că nu se simțea bine. ”Pacienta a acuzat un puseu de tensiune, dar și o stare de lipotimie pe fond de căldură. În ultima perioadă, Serviciul Județean de Ambulanță a avut 10 cazuri de căzuți în stradă, lipotimii din cauza caniculei. Acestea se adugă la cazurile de cardiaci, hipertensivi și bolnavi cronici, care au avut probleme din cauza căldurii”, ne-a declarat Geta Colțescu, asistent medical al Serviciului Județean de Ambulanță Galați.
 
Tot din cauza căldurii a ajuns la spital și o altă gălățeancă. Aceasta a fost adusă de soț și acuza stări de vomă, dar și o stare generală de rău. ”E căldură mare. Asta cred că mi-a accentuat starea de rău. O să văd ce îmi recomandă medicii”, ne-a mărturisit femeia.
 
Temperaturile vor fi ridicate pe parcursul întregii zile, motiv pentru care se recomandă să nu ieșiți din casă decât dacă este absolut necesar. Hidratarea este de asemenea obligatorie, la fel și consumul de fructe și legume proaspete.
S-au înmulţit apelurile la ambulanţă. Galaţiul se topeşte sub Cod Roşu de caniculă | Administraţia Naţională de Meteorologie a emis Cod roşu de caniculă pentru judeţul Galaţi şi pentru alte 19 judeţe din ţară pentru astăzi, între orele 10,00 şi 21,00. Meteorologii anunţă că se vor înregistra temperaturi extreme comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, situate frecvent între 38 şi 41 de grade Celsius, iar în anumite zone se pot temperaturile pot urca şi până la 42 - 44 de grade Celsius.
 
În urma avertizării de Cod roşu, vor fi introduse şi restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu o masă autorizată mai mare de 7,5 tone pentru 27 de judeţe, printre care şi judeţul Galaţi. Excepţie de la restricţie vor face transporturile de persoane, de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală, vehiculele care participă la intervenţii în caz de forţă majoră, transporturile funerare, poştale, de echipamente de prim ajutor, cele pentru distribuire de carburanţi şi de mărfuri sub temperatura controlată, transporturile pentru tractări vehicule avariate, pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate, transporturile cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării, transporturile de apă îmbuteliată, de produse provenite din exploatări agricole şi cele militare implicate în exerciţii multinaţionale.
 
Restricţionarea circulaţiei este necesară pentru protecţia sectoarelor de drum asfaltat pe care, din cauza temperaturilor ridicate din timpul zilei, se produc deformări majore ireversibile, cu pierderea stabilităţii îmbrăcăminţii rutiere.

Probleme încă de la Cod portocaliu

Gălăţenii au avut probleme încă de la primele avertizări cu Cod galben şi portocaliu. Astfel, de la începutul perioadei caniculare, şapte persoane, cu vârste între 45 şi 68 de ani, au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce li s-a făcut rău pe stradă. Una dintre aceste persoane, o femeie de 48 de ani, a solicitat ajutorul celor de la ambulanţă după ce i s-a făcut rău într-un supermarket, cel mai probabil din cauza diferenţei mari de temperatură. Femeia a primit ajutor la faţa locului, iar cadrele medicale au decis să o transporte la spital pentru mai multe investigaţii.

Conform celor de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Galaţi, în ultima perioadă numărul apelurilor la Numărul Unic de Urgenţă 112 a crescut cu 25 la sută.

În aceste condiţii, medicii vă sfătuiesc să rămâneţi în casă şi să vă hidrataţi, iar dacă deplasările sunt obligatorii să le efectuaţi la primele ore ale dimineţii sau seara şi să evitaţi cât mai mult expunerea la soare.

Căldura creează probleme şi în Spitalul Judeţean

Probleme din cauza căldurii au şi o parte din pacienţii internaţi în Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” din Galaţi. Şi asta din cauză că aproximativ 25 la sută dintre saloane nu au încă aer condiţionat. Astfel, pacienţii sunt obligaţi să suporte temperaturi ce, la primele ore ale dimineţii, se ridicau la 30 de grade Celsius. Mai mult, o pacientă a solicitat deja externarea, pe propria răspundere, susţinând că nu mai suportă căldura. „Plec la cerere pentru că simt că mor în condiţiile astea. Nu ai aer să respiri. Azi noapte am stat mai mult pe hol, au lăsat fetele geamurile deschise şi se mai făcea un pic de curent. Mă întreb cum stau şi fetele astea de la veghe” ne-a declarat Lenuţa Morosov, o pacientă în vârstă de 76 de ani.

Reprezentanţii spitalului susţin că această problemă se va rezolva curând, mai ales că deja au fost aprobate referatele de necesitate prin care au fost solicitate aparate de condiţionat aerul.

Galațiul, sub avertizare de COD ROȘU de CANICULĂ - CLICK AICI PENTRU DETALII

Citit 9497 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2023 07:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.